BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,88
ALTIN 2.970,81
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Peynirle ilgili şaşırtan keşif! Çinliler buldu

Çin'in başkenti Pekin'deki Bilimler Akademisi Üniversitesi araştırmacıları, peynirle ilgili şaşırtan gerçeği açıkladı.

Abone ol

İnsanoğlunun 3 bin 600 yıl önce de peynir yediği ortaya çıkarıldı. 

Çin'in başkenti Pekin'deki Bilimler Akademisi Üniversitesi araştırmacıları, Taklamakan Çölü'nde bulunan mumyaların boğazlarında ve göğüs kısımlarında peynir parçaları buldu. 

MUMYALARIN BOĞAZINDA PEYNİR PARÇALARI

M.Ö. 1615 yılına ait oldukları sanılan mumyaların, dönemin inanışları doğrultusunda ölüm sonrası yaşamda aç kalmamaları için boğazlarına ve göğüs boşluklarına yerleştirilen peynir parçaları ile gömüldüğü tahmin ediliyor.

YAĞI ALINMIŞ SÜTLE PEYNİR YAPMIŞLAR

Şimdiye kadar bulunan en eski peynirin yapımında yağı alınmış süt kullanılmış. 

Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yimin Yang, Discovery News'e yaptığı açıklamada, "Mumyaların boğazında bulduğumuz peynir parçaları, günümüze kadar hiç bozulmadan gelen en eski süt ürünleri. Keşif, kefirin gizemli tarihini M.Ö. 2. yüzyıla kadar götürüyor ve kefirin bilinen en eski süt mayalama yöntemi olduğunu gösteriyor" dedi.

Mumyaların bulunduğu Taklamakan Çölü'ndeki hava kuruluğu ve tuzlu toprağın peynirin bozulmasını engellediği varsayılıyor. 

On mezara gömülen mumyalarda 13 parça peynir bulan araştırmacılar, sarımsı organik maddeler olarak niteledikleri parçaların peynir olduğunu ancak içlerindeki proteinleri analiz ederek ortaya çıkardı. 

Araştırmacılardan Andre Şevçenko, "Sadece dünyanın en eski peynirini değil, en eski teknolojilerden birini de bulduk" dedi. 

Avrasya'nın doğusunda üç bin yıl önce laktozsuz probiyotik süt ürünleri üretildiğini gösteren araştırma, "Journal of Archeological Science" dergisinde yayımlandı.