Fransa'nın en önemli sanayi devlerinden Peugeot yeni yatırımı için Türkiye'nin de içinde bulunduğu 4 Doğu Avrupa ülkesinden birini seçeceğini açıkladı
Abone olGeçtiğimiz hafta yapılan bu açıklama, 300 milyon euroluk (yaklaşık 600 milyon YTL) bir bütçenin yönünü işaret ediyor. PSA yöneticilerinin bir süreden beri Ankara yollarını aşındırdıkları biliniyor.
Aslında PSA'nın Türkiye ile yakınlaşması ilginçlikler gösteriyor. PSA bir türlü Türkiye'de elini taşın altına koymuyor. 2000'lerign başında Karsan ile başlayan ortaklığı birkaç yıl içinde sonlandı ve fason araç ürettirmeye döndü. Tofaş ile ortak geliştirilen Mini Cargo projesi de öyle. PSA bir türlü kendi yöneteceği bir yatırımı Türkiye'ye getirmedi.
Ama bir yandan da PSA'nın her iki markası için de Türkiye'de üretilen araçlar önemli toplama ulaştı. Her yıl Tofaş'ın ürettiği Bipper ve Nemo'dan 100 bin adet, Karsan'ın üreteceği eski nesil Partner ve Berlingo modellerinden satın alma garantisi verdi. Bu sayede Tofaş ile Karsan kapasite artırdı.
KÜÇÜK MOTOR ÜRETECEK
Açıklamaya göre PSA, biri Fransa'da diğeri henüz açıklanmayan bir Doğu Avrupa ülkesinde 1.0 lt hacimli 3 silindirli bir motor üretmek için toplam 600 milyon euroluk (1 milyar 220 milyon lira) yatırım planlıyor.
Peugeot 107 ve Citroen C1 tarzı araçyarda kullanılması planlanan motorun yıllık üretim adedinin 1 milyon 300 bin adetlerde olmasının hesabı yapılıyor.
PSA Başkanı C. Streif, yıl sonuna kadar yatırım kararını vereceklerini söyledi.
Bu soruyu, Paris'te alınacak kararı doğrudan etkileyecek verileri hazırlayıp, gönderen Peugeot Türkiye'nin genel müdürü Jean-Pierre Vieux'e sordum.
ORTAK YATIRIMLARA DİKKAT ÇEKTİ
Vieux, Türkiye'nin tam bir otomotiv ülkesi olduğunu belirterek, söze başladı. Daha sonra PSA'nın Tofaş ve Karsan ile Türkiye'deki ortak yatırımlarına dikkat çekti.
Bu altyapı üzerine yılsonuna doğru verilecek yatırım kararında rakip ülkelere karşı Türkiye'nin şansının yüksek olduğunu söyledi ve ekledi; "Tabii kararı ben vermeyeceğim. Ama ben de Türk basınının üretim coşkusuna katılıyorum. Ben de kendimi artık yarı Türk hissediyorum."
Anladığım kadarıyla Türk gazetecilerin PSA'nın üretime dönük yatırımına yönelik ısrarlı soruları Vieux için bir önyargı oluşturmuş.
DİZELİN PAYI YÜZDE 76
Vieux ile dizel motor ağırlıklı araç satan bir firmanın son durumunu da konuştum. Satışlarının yüzde 76'sını oluşturan dizel araçların yakıtında yaşanan önemli artışın etkili olmayacağını düşünüyor. Dizel kullanıcılarının sadece yakıt fiyatından değil, daha az yakıt tüketme avantajına sahip olduklarını hatırlattı.
Bu nedenle dizel yakıt fiyatındaki artışın dizel otomobil satışlarını etkilemeyeceğini düşündüklerini belirtti.
"Ama" diyor Vieux, "gelişmeler karşısında 107 serisinin dizelden daha az yakan motor seçeneklerinin ithalatına başlayabiliriz. 207 serisi için de geçerli bu" demeden geçemiyor.
AGRESİF SATICI
Vieux, Türkiye pazarındaki yerlerinin onlar için yeterli olmadığını ilk geldiğinde de söylemişti. Bu nedenle agresif satış politikası izleyen Peugeot Türkiye, son olarak satışa sunduğu dizel otomatik 308 1.6 HDi Auto6R modelini 40 bin YTL'nin biraz altında fiyatla satıyor.
Peugeot Türkiye’nin 6 aylık genel müdürünün agresif satış taktiği, karşılığını almaya başlamış görünüyor. Bu yılın ilk üç ayında yüzde 27 büyüyen otomotiv pazarında yüzde 24 büyümeyi yakalanmış. Bu da şirketin otomobillerinden artı 1000 adet daha çok satmak anlamına geliyor.