BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,03
ALTIN 2.835,27
HABER /  GÜNCEL

Petrolün üçte biri kaçak

EPDK'nın yaptığı baskınlarda elde edilen bulgular sektörün devlerini büyük cezalarla karşı karşıya bırakabilir.

Abone ol

Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in resmi kayıtlara göre akaryakıt kaçakçılığının yıllık 7.5 milyar dolar civarında olduğunu açıklamalarının ardından gözler Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile Maliye ve Gümrük Müsteşarlığı'na çevrildi.

Gümrük Müsteşarlığı, EPDK'nın istediği akaryakıt firmalarının 'gümrüğe verdikleri bilgilerle', 'ithalat rakamlarını' 5 aydır karşılaştırmadı. İki günde yapılması beklenen işin sürüncemede kalması dikkat çekiyor.

Sektörün önemli isimleri akaryakıt ve LPG girişinin yapıldığı 35 noktada ciddi bir ölçüm ve kontrol yapılmadığı için bazı büyük dağıtım şirketlerinin getirdikleri petrolün en az üçte birini beyan etmediklerini ileri sürüyorlar. EPDK'nın yaptığı baskınlarda elde edilen bulgular, kurumun birçok usulsüzlükle birlikte özellikle petrol ve LPG girişinin yapıldığı 35 noktadan yapılan kaçakçılığı açığa çıkarmasına delil teşkil edecek.

Lisans iptali ve ağır ceza verilebilir

Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı çevrelerinden edinilen bilgilere göre EPDK'nın teslim ettiği kaçak akaryakıt evrakları üzerinde yapılan ilk incelemenin ardından, dosyalar ayrıntılı olarak ele alındı. Dağıtım şirketlerinin ithal ettikleri akaryakıt, sattıkları akaryakıt ve depoda bulunan akaryakıt rakamları karşılaştırıldı. Maliye Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı'nın tespitlerine göre arada büyük fark bulundu. Her iki kurumun rapor hazırlamasının ardından bazı şirketlere lisans iptali cezası gelebileceği gibi, sektörün devleri arasında yer alan bazı büyük firma yetkilileri "çok yükü" ceza alabilecekler.