BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,85
ALTIN 2.821,69
HABER /  GÜNCEL

Petrolde ürküten rakam

Petrol 120 doları bularak tüm zamanların rekorunu kırdı. Korkutan rakam için tarih verildi. Petroldeki tırmanışın nedeni de şu;

Abone ol Piyasalarda petrolle ilgili ürküten rakamlar dolaşıyor. Beklenti petrolün 200 doları bulacağı yönünde. Üstelik çok uzun bir zaman sonra da değil, iki yıla kadar bu rakama gelinilecek.

Bu tahmini yapan da Goldman Sachs oldu. Üretim artmadığı taktirde ürküden rakam gerçek olacak.

İki yıl önce petrol fiyatlarında üç haneli rakamları ilk kez telaffuz eden kuruluşlardan olan Goldman Sachs, piyasanın, fiyatlarda "süper artış" dönüm noktasına yaklaştığına inandığını açıkladı.

Banka, gelecek 6 ila 24 ayda petrolün varil fiyatının 150-200 dolara çıkması olasılığının arttığını bildirdi.
 
"Süper artış" teorisine göre, petrol arzının yeteri kadar artmaması, petrol fiyatlarında dramatik ve sürekli bir artışa yol açacak ve bu da en sonunda petrol talebinde keskin bir düzeltmeyle sonuçlanacak.

TÜM ZAMANLARIN REKORU  

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün 120.93 dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
 
Petrole olan güçlü talep ve ABD dolarının değerinin düşük olması geçen yılın başında 50 doların altında bulunan ham petrol fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadı.
 
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre (IEA), enflasyona ayarlandığında petrol fiyatları, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden bir yıl sonra Nisan 1980'de 101.70 dolarla zirve yapmıştı.

Petrol fiyatları neden artıyor?

Petrol fiyatlarının yükselmesinde şu etkenler rol oynuyor:

*ABD dolarının diğer önemli para birimleri karşısında değerinin düşmesi, dolar varlıklarını nispeten ucuz olarak gören yatırımcıları petrol gibi diğer emtia alımlarına yönlendirdi.

*Doların değerinin düşmesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gelirlerinin satın alma gücünü düşürdü ve dolar kullanmayan bazı tüketicilerin satın alma gücünü artırdı.

*OPEC petrol bakanları her ne kadar petrol fiyatları rekor seviyelerde yükselse bile, enflasyon ve doların bunun etkisini yumuşattığını söylüyor.

Bazı uzmanlar yatırımcıların petrolü zayıf dolara karşı korunma amaçlı olarak kullandığını belirtiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) geçen yıl ağustos ayının ortasından itibaren faiz oranlarını düşürmesi ve kredi krizinin etkilerini hafifletmek için merkez bankalarının mali piyasalara milyarlarca dolar pompalaması, petrol ve altın fiyatlarını artırdı.

Emeklilik ve hedge fonlardaki yatırımların petrol dahil diğer emtiaya yönelmesi petrol fiyatlarını yükseltti.

Petrolde daha önce fiyatlar arza ilişkin kaygılar yüzünden artarken, şu anda fiyatların yükselmesinde dünyanın en fazla petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'in petrole olan talebinin büyük etkisi bulunuyor.

Küresel petrol talebi artış eğilimini sürdürürken, yüksek fiyatların şimdiye kadar ekonomik büyüme üzerinde sınırlı etkisi oldu.

Dünya petrolünün üçte birinden fazlasını üreten OPEC'in, fiyatların düşmesini engellemek için 2006 yılının sonunda petrol üretimini azaltmaya başlaması da fiyatların yüksek seyretmesinde rol oynadı.

Geçen yıl aralık ayındaki toplantıda günlük üretim kapasitesini değiştirmeme kararı alan OPEC, tüketici ülkelerin daha fazla petrol üretmesi çağrılarına rağmen, piyasadaki petrol arzının yeterli olduğunu ifade ediyor.