BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,66
ALTIN 2.920,47
HABER /  DÜNYA

Petrolde Türkiyeye Rus kazığı

Rusya petrolünü Avrupa'ya taşırken Türkiye'yi by-pass etmeyi planlıyor. Putin Yunanistan ile anlaşma hazırlığında...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bugün akşam saatlerinde başlayacak olan iki günlük Yunanistan ziyareti sırasında, Türk Boğazlarını ''by-pass'' edecek Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının yapımını öngören hükümetler arası anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Rus Vremya Novosti gazetesinde, ''Rus petrolü Türk Boğazlarını By pass edecek'' başlığıyla yayımlanan haberde, imzalanması Putin'in ziyareeti sırasında söz konusu anlaşmanın Rusya Enerji ve Sanayi Bakanı Viktor Hristiyenko, Yunanistan Geliştirme Bakanı Dimitris Suifas ve Bulgaristan Bölgesel Geliştirme Bakanı Asen Gagavuzov tarafından imzalanacağı kaydedildi.

Haberde, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının, Rus petrolünü Türkiye'nin kontrol ettiği Karadeniz boğazlarını by-pass ederek, Avrupa, Amerika, Asya-Pasifik Okyanusu piyasasına nakledilmesi için çok etkin ve ekonomik bir güzergah olacağı ifade edildi.

Bu güzergahın devreye girmesiyle, AB'nin çok arzuladığı enerji kaynakları naklinin çeşitlendirilmesi isteğinin yerine getirileceği belirtilen haberde, şu görüşlere yer verildi: ''Ayrıca, Yunanistan ile zor ilişkileri bulunan Türkiye, bölgedeki enerji kaynakları sevkiyatı üzerindeki tekel kontrolünden yoksun kalacaktır.