BIST 10.021
DOLAR 35,41
EURO 36,52
ALTIN 3.054,15
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Petrol uğruna yaşanan entrikalar

Gazeteci Yunus Şen'den yeni bir kitap geldi. Petrol uğruna yaşanan entrikalar bu kitapta...

Abone ol

Önsözünü Süleyman Demirel’in yazdığı “HAZAR’IN KANI: Orta Asya’nın Petrolle Yazılan Tarihi” adlı kitap petrol için yaşanan entrikalar, kavgalar, darbeler ve tartışmaların üzerindeki sis perdesini kaldırıyor.

Gazeteci Yunus Şen, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından itibaren yakından izlediği Orta Asya’daki gelişmeleri ve Hazar petrollerinin ekseninde yer aldığı jeopolitik üstünlük elde etme mücadelesini son birkaç yıla yayılan araştırmalarıyla birleştirerek kitaplaştırdı.

Yunus Şen, kitap için son 4 yılda, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Pakistan’dan pek çok yetkilinin yanısıra, Hazar petrolleri için mücadele eden petrolcülerle özel görüşmeler yaptı, pek çok belge topladı.

Kitap için görüşülen devlet adamlarından biri olan dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Yunus Şen’e özel arşivini açtı, kendisini eleştiren sorulara içtenlikle yanıt verdi. Kitabın önsözünü de Demirel kaleme aldı.

Yüzyılımızın vazgeçilmez iki enerji kaynağı olan, uğrunda savaşların çıktığı, sınırların değiştiği, entrikaların sahnelendiği petrol ve doğalgaz için Orta Asya’da 19. Yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın başlarında yaşanan mücadele de kitapta yer alıyor. Ancak, kitap daha çok Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra yaşanan sert rekabet ve çatışmaya odaklanıyor.

Günümüzde de şekil değiştirerek süren ve birçok ülkenin dış politikasında bir çeşit silah olarak kullanılan petrol ve doğalgazla, bunların dünya pazarlarına ulaşmasında kullanılan geçiş yolları konusundaki acımasız mücadele, mücadelenin içindeki insanların tanıklığıyla kitapta yer alıyor.

Kitap, dünya coğrafyasının önemli bir bölgesinde yaşanan, sonuçları itibariyle dünyanın her yerindeki insanı ilgilendiren bir sürecin perde arkasını aydınlatıyor.

Doğan kitap’tan çıkan “Hazar’ın Kanı: Orta Asya’nın Petrolle Yazılan Tarihi”, 272 sayfadan oluşuyor.

Gazeteci Yunus Şen’in daha önce meslektaşı Eyüp Coşkun’la birlikte yazdığı, “Saddam’ın Irak’ı ve Bir Çöküşün Öyküsü – Babil Yanarken” adlı kitabı bulunuyor.