Başbakanlığın hazırladığı raporda, "Teknoloji ve Sosyal yardım tembelleştiriyor' sonucu çıktı.
Abone olBaşbakanlık, hükümeti sık sık eleştirilerin hedefine oturtan sosyal yardımların etkisini araştırdı. Yardım almanın alışkanlık haline geldiği tespit edilen raporda, bunun sonuçları şöyle değerlendirildi: 'Özellikle gençleri tembelliğe sürüklüyor. Yardım alanlar hükümete, devlete duacı oluyor, ancak bir kere de olsa alamayınca beddua ediyor.' Hayatımız zorlaştıkça teknoloji yardıma koşuyor. Hemen her alanda tembelleşmek için bir nedenimiz var.
İşte o nedenler...
KUSURSUZ KADIN ERKEĞİ TEMBELLEŞTİRİYOR
Iowa State University'nin araştırması, kadınların kimsenin onay vermediği konularda domestik kararlar aldığını ve bu süreçte daha fazla enerji harcadığını söylüyor. Çünkü genellikle kadınlar, erkekler fark etmeden neyin temizlenmesi, neyin tamir edilmesi ve neyin planlanması gerektiğini görüyor ve işleri daha düzgün yapabilmek için daha çok çaba gösteriyor. Bu arada erkekler işi ağırdan almaya başlıyor. 'Eşinizle Tanışma' kitabının yazarı Jackie Black ise ilişkide bir kişi daha çok görev almaya başladığı zaman, çiftlerin aktifleşme davranışıyla birbirlerine bağlanıp, otomatik olarak partnerlerden birinin pasif olmasına neden olduğunu savunuyor. Yani sonuç olarak her şeyi yapabilen ve yapan kadın, erkeği tembelleştiriyor.
PETROL, MÜSLÜMANLARI TEMBELLEŞTİRİYOR
The Washington Post Gazetesi, Irak savaşı başladığında ABD Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld'in petrol ve Müslümanlar hakkındaki ilginç tespitlerine yer verdiğinde tarih 2007'nin sonlarını gösteriyordu. Rumsfeld, yaptığı açıklamada, petrolün Müslümanları çalışma gerçeğinden uzaklaştırdığını söylemişti. Buna göre, Müslümanlar, efor sarf etmeye karşı oldukları için, gençleri işsizken Koreliler ve Pakistanlıları çalıştırıyorlardı. Rumsfeld'in 'tembelleşen Müslümanlar' tanımlamasını Araplar için kullandığının altını çizelim.
UZAKTAN KUMANDA HAYATLAR
İnsan yaşamına giren ve neredeyse onsuz yapılamayan aletlerin başında uzaktan kumandalar geliyor. Bazı evlerin garaj kapısı onunla açılıp kapanıyor. Televizyon, müzik seti, klima uzaktan kumandayla kullanılıyor. Bu da insanları tembelleştirip, hareketleri azaltıyor. Bu pratik bir şey. Ancak bu pratiklik ne yazık ki, vücut sağlığımızda ciddi hasarlar da bırakıyor. Hareketsizlik, özellikle yaşlı insanlar için akciğer embolisine bile neden olabiliyor. Yaşlıların yanı sıra şişmanlar, gebeler ve kalp hastaları da bundan olumsuz etkileniyor.
İDEALSİZLİK TEMBELLEŞTİRİYOR
İdealsizlik, ruhu sıkıntıya sokuyor.İnsanı tembelleştiriyor. İnsanın hayatına anlam katacak bir hedef, yaşamak için psikolojik bir enerji oluşturuyor. Oysa hedefsizlik, geçirilen boş zamanlar demek. Boş zamanlar çoğaldıkça da tembellik yaşam biçimi halini alıyor.
KİŞİSEL GELİŞİM TUTKUSU
Son birkaç yıldır en çok satılan kitapların başında kişisel gelişim kitapları geliyor. Herkes özellikle 'Secret' tipi öğretilerle mutluluğu yakalamaya çalışıyor. Bu kitapları yanlış anlayanlar, oturup sadece 'dileyerek' bir şeylere kavuşacağını sananlar çoğunlukta. Sadece dileyerek olacağını zannedenler harekete geçmiyor. Eskiden çok çalışkansa dahi, şimdi bu şekilde isteklerinin olacağına inanıyor. Beklemek tembelleştiriyor.
BİLGİSAYAR OYUNLARI
Çocuğunuz, onunla sinemaya gitmek istediğinizde evde kalmayı tercih ediyorsa ya da bir arkadaşıyla parka gidebilecekken bilgisayar başında kalmakta diretiyorsa, hayatının en büyük başarısını karşısında duran ekranda level atlamak olarak görüyorsa olaya el koyma zamanı gelmiş demektir.
DİZİLER, OYUNCULARI TEMBELLEŞTİRİYOR
Bu cümleyi ilk duyduğumda şaşırmıştım. Dizi oyuncuları bu kadar çalışmanın sonunda nasıl tembelleşir diye. Cümleyi kuran, 'Mutluluk' filmi ve pek çok dizinin ödüllü oyuncusu Murat Han'dı. Oyuncu cümlesinin altını şöyle dolduruyor: 'Diziler, oyuncuları tembelleştiriyor. Çalışma diye bir şey söz konusu olmuyor, bazen siz setteyken senaryo geliyor. Kendi sahnelerinize şöyle bir bakıyorsunuz; o sahnenin çelişkisi var mı, neye bakılmalı, ben ne istiyorum? O yüzden de pek başarı yakalanamıyor. Oyuncunun performansını sınırlıyor.'
ARKADAŞIN SENİ FACEBOOK'TA BEKLİYOR
Amerika'da yapılan araştırmalar vaktini facebook'ta geçiren öğrencilerin, sınavlarda başarısız olduklarını ortaya koydu. Bu öğrenciler günde ortalama sadece 1 saat ders çalışıyor. Büyükler ise arkadaşlarıyla konuşmak ya da yüz yüze görüşmek yerine bir adım ötede veya dizinin üstünde duran bilgisayarlarla iletişim kurmayı tercih ediyor.
SICAK HAVA DA ETKİLİ
Genellikle kışın karanlık yüzünün insanları miskinleştirdiği bilinir. Ancak bu daha çok tembellikle değil, depresif bir ruh haliyle ilgilidir. Oysa küresel ısınmanın kendini cayır cayır gösterdiği bu yaz mevsiminde kimse evinden çıkmak istemiyor. 'Klimanın altında oturmak ve film seyretmek istiyorum' diyenlerin sayısında artış var. Üstelik nem oranı da hareketi engelliyor ve bir şeyler yapma isteğinin önüne geçerek bizleri birer tembele dönüştürüyor.