BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Petrol-İş Tüpraşın peşinde

Petrol-İş, TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik hissesinin özelleştirilmesinin peşini bırakmıyor!

Abone ol

Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik hissesinin satışına ilişkin özelleştirme ihalesinin iptal istemini reddeden Danıştay 13’üncü Dairesinin bu kararına Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz etti.

Petrol-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik hissesinin satışının iptali istemiyle açtığı davaları esastan sonuçlandıran Danıştay 13’üncü Dairesi’nin "red" kararları için, kararların temyiz incelemesi üzerine bozulması ve temyiz incelemesi sonucuna kadar yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda dava açtı.

Danıştay 13’üncü Dairesi, Petrol-İş’in açtığı dört davada, Tüpraş’ın yüzde 51’lik hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ÖYK kararı, ihale ilanı, ihale şartnamesi ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararlarının iptal istemini reddetmişti.
Danıştay 13’üncü Dairesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2 Şubat 2006 tarihli, Tüpraş’ın ihale şartnamesi ve İhale Komisyonu kararlarında "hukuka aykırılık" tespiti içerir yürütmenin durdurulması kararlarını gözetmeksizin ret kararı vermişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Tüpraş’ın satış işlemlerinde "hukuka aykırılık" saptamalarına karşılık, Danıştay 13’üncü Dairesi’nin bu tespitleri çürütecek argüman ileri sürmeksizin davaları reddettiği savunuldu.
Petrol-İş’in Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na verdiği, yürütmenin durdurulması ve iptal istemli dilekçesinde şu görüşler dile getirildi: "Açık bir şekilde hukuka aykırı olan dava konusu işlemin geçerliliğini sürdürmesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararların doğmasına sebep olacaktır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bu özelleştirme işlemi ile ilgili vermiş olduğu 2 Şubat 2006 tarihli iki yürütmenin durdurulması kararı, davalı İdare tarafından uygulanmamıştır. Hukuk devletinin yok sayılması anlamına gelen ve önceki uygulamalar ile birlikte ’sistematik ihlal’ haline gelen bu durum, yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin önemini arttırmaktadır. Yine, dava konusu işlemin önemi açısından, Kurul tarafından uygun görüldüğü taktirde, temyiz incelemesinin "duruşmalı" olarak yapılması isteminde bulunma zorunluluğu doğmuştur."