BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,96
ALTIN 2.800,38
HABER /  DÜNYA

Petrol için Libya'ya kara harekatı planı!

Franca ve İngiltere özel komando birliklerini Liya'ya göndermeyi planlıyor. Diğer taraftan ise petrol paylaşımı zirvisi yapılıyor.

Abone ol

Fransa, NATO uçaklarını Kaddafi hedeflerine yönlendirecek özel komando birlikleri göndermeyi planlıyor. İngiltere ise, Libyalı muhalif güçleri eğitmek üzere askeri danışman gönderme kararı aldı. Muhalifler, 'petrol paylaşımında' Fransa ve İtalya'yı kayırma sözü veriyor.

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi BM'ye savaş alanına insani yardım koridoru açılması için izin verirken, Fransa muhaliflerin saffına özel komando birlikleri göndermeyi planlıyor. Fransa lideri Nicolas Sarkozy, bugün muhaliflerin lideri Mustafa Abdülcelil ile konuyu ele alacak. Abdülcelil, Paris'e gelmeden, "Yeni Libya, Fransa, İtalya ve Katar'ı uluslararası ilişkilerin üzerine tutacaktır" diyerek petrol jokerini masaya koydu. Abdülcelil'in bu sözleri hemen yankı buldu. Başkent Roma'da Abdülcelil ile görüşen İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, muhalif liderden aldığı bilgilere dayanarak Libya'da 10 bin sivilin öldüğünü, 55 bininin de yaralandığı söyledi. Abdülcelil'i memnun eden bu açıklama, bugüne kadar ilan edilen en büyük kayıp sayısı.

PETROL PAYLAŞIM ZİRVESİ

Frattini, muhaliflerin kurduğu yönetimi Fransa ve Katar ile tanıyan 3'üncü ülke olduklarını vurgu yaptı ve diğer ülkeleri de tanımaya davet etti. Ardından petrol konusuna değinerek, Mayıs ayı başında Roma'da, muhaliflerin kontrol ettiği doğu Libya'dan, nasıl petrol satılacağı konusunda karar alacaklarını açıkladı. Muhalifler, ilk petrol satışını bir süre önce Katar'ın aracılığıyla gerçekleştirmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague muhalif güçleri eğitmek üzere Bingazi'ye askeri danışmanlar gönderme kararı aldı.

BM YARDIMI VE TÜRKİYE

Bu arada Libya lideri Kaddafi'nin BM temsilcisi Valerie Amos ile vardığı insani yardım anlaşması Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye NATO operasyonlarında insani yardım ve silah ambargosunun denetlenmesinden sorumlu. Amos, başta Trablus olmak üzere Kaddafi güçlerinin denetimindeki kentlere de BM'nin insani yardım göndereceğini ve 'insani yardım koridoru' açılması için izin aldıklarını duyurdu. BM çatışmaların devam ettiği Misrata'ya da yardım gönderecek. Muhalifler Misrata limanının Türkiye'nin denetimine verilmesini istemişti.

Sahra kamuflajı: Bugüne kadar Kaddafi güçlerine karşı varlık gösteremeyen muhalif güçler, en azından görünümde düzenli ordu olacak. Katar, Kaddafi birliklerinden kaçan ve gönüllülerden oluşan muhaliflere, tek tip sahra kamuflajı gönderdi.

El Kaide liderine pusu: Kaddafi kuvvetleri, muhaliflerin ön saflarında çatışan Afganistan 'gazisi' El Kaide bağlantılı Abdülmunim Muhtar'ı cephede pusuya düşürüp öldürdüğünü açıkladı.