Rumların petrol hamlesine Türkiye'nin misillemesi gecikmedi.
Abone olEnerji Bakanı Taner Yıldız TPAO'nun KKTC toprakları üzerinde üç ay içinde sondaja başlayacağını açıkladı.
Rumlar'ın Doğu Akdeniz'de doğalgaz rezervleri bulması Ankara'yı harekete geçirdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (Tpao) ile Shell'in Antalya açıklarında erken evre arama ve değerlendirme çalışmaları yürütmek üzere ve Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde karada, iki Ortak İşletme Anlaşması ("Anlaşma") imzasının ardından Kıbrıs adası için de düğmeye basıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yaptığı anlaşma çerçevesinde 2-3 ay içerisinde Kuzey Kıbrıs'ta karada sondaja başlayacağını bildirdi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından KKTC'nin Girne şehrinde düzenlen ''5. Enerji Zirvesi''nde konuşan Bakan Yıldız, ülkelerde zaman zaman enerjinin siyasete, zaman zaman da siyasetin enerjiye yük olduğu dönemlerin bulunduğunu söyledi.
Hazırladıkları master planla yavru vatan KKTC için de bütün bu paradoksları çözmeye hazır olduklarını belirten Yıldız, TPAO'nun yaptığı anlaşma çerçevesinde de 2-3 ay içerisinde KKTC'de karada sondaja başlayacaklarını bildirdi. Yıldız, şöyle konuştu:
''Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. 3 hafta kadar önce Kuzey Kıbrıstaydık. Yaptığımız anlaşmayla teknik çalışmaları hazırlamış bulunuyoruz. Denizdeki aramalarımız da özellikle uluslararası hukuka aykırı olarak geliştirilen bütün çalışmalardan beri olacaktır. Ama bu bizim özellikle uluslararası hukuka uymayan çalışmalara karşılık vermeyeceğimiz anlamına gelmez. Türkiye Cumhuriyetinin KKTC ile beraber geliştireceği bir kısım projelerin olduğunu da söylemeliyim. Tabii ki bütün nerede kuyu açılırsa açılsın, nerede sondaj vuruluyor olursa olsun mutlaka Kıbrıs'ın tamamının hakkının olduğunu da söylemeliyiz.''
Enerji sektörünün siyasete yükünün kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, bunun da liberalleşmeyle, serbestleşmeyle olabileceğini vurguladı.
ELİMİZİ GÜÇLENDİRİR
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kendi, topraklarında petrol bulunmasının ve ekonominin güçlü olmasının, Kıbrıs müzakerelerinde ellerini güçlendireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, 5. Organize Sanayi Bölgeleri Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, 11 Temmuz'da meydana gelen deniz üssündeki patlamanın ardından prestij kaybettiğine işaret ederek, "Rum liderin, müzakerelerin yoğunlaştığı bir dönemde tüm uyarılara rağmen, biraz da Türkiye'ye meydan okurcasına, iç politikaya dönük, imajını kurtarmak için denizde petrol ve doğalgaz arama sondajı başlattığını" kaydetti.
Türkiye ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladıklarını, ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) arama ruhsatı verildiğini anımsatan Eroğlu, "Şimdi memnuniyetle görüyoruz ki sismik araştırma olayının ötesine geçme noktasındayız. Bu da bizi hem memnun etmekte hm de kendi petrolümüzü bulacağız şeklinde umutlandırmakta" dedi.
"KKTC, 37 YIL SONRA RUMLARA ENERJİ SATIYOR
KKTC'nin kendi elektrik enerjisini üretir noktaya ulaşmasının ardından, üretilen enerjinin pahalı sayılabilecek bir düzeyde olmasından dolayı hükümetin enerji sektörünü özele açtığını kaydeden Eroğlu, "Bugün gelinen aşamada KKTC'de enerji üretimi kendi ihtiyacımızı karşılayabilecek noktanın ötesindedir. Ancak bu hikâyede esas çarpıcı olan nokta, 37 yıl sonra KKTC'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine enerji satıyor olmasıdır" dedi.
Eroğlu şöyle devam etti:
"Güney Kıbrıs'taki Mari Deniz Üssü'nde gerçekleşen patlama neticesinde tamamen devre dışı kalan en büyük enerji santrali, Kıbrıs Rum kesimini ciddi bir enerji açığıyla baş başa bırakmıştır. Patlamanın gerçekleşmesinden hemen sonra bizler, tamamen insani nedenlerden ötürü, elektrik enerjisi sağlama dahil olmak üzere, her türlü yardıma hazır olduğumuzu Rum lider Hristofyas'a bildirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde Kuzey Kıbrıs'tan Güney Kıbrıs'a elektrik enerjisi sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştır ve halen de bu tedarik devam etmektedir."
SİYASİ KARMAŞA RİSKİ
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum yönetiminin tüm uyarılara rağmen Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarının, Kıbrıs'ı son dönemlerde enerjiyle ilgili dünya gündemine oturttuğunu kaydetti.
Eroğlu, "Çözüm arayışlarının devam ettiği bir süreçte, böyle bir yaklaşımın çözüm arayışlarına olumsuz etki etme potansiyelini öngörerek, bizler hem Rum kesimini hem de Birleşmiş Milletler'i uyardık. Bununla da kalmayıp bu konuda yapıcı bir öneri de geliştirdik ve bunu hem Rum lider Hristofyas hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile paylaştık" dedi.
Derviş Eroğlu, Rum tarafının öneriyi geri iade etmesinin ardından, Türkiye Cumhuriyeti ile önce Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladıklarını, daha sonra da TPAO'ya doğalgaz arama lisansı verdiklerini anlattı.