Rumların sondaj ısrarı üzerine Türkiye'nin attığı kıta sahanlığı adımı Yunanistan'ı kızdırdı!
Abone olYunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yapmasının uluslararası hukuka aykırı olacağını iddia etti. Bu arada KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Kudret Özersay, bölgede petrol bulunması halinde, Rum kesiminin Ada'da çözüme yanaşmayacağını söyledi. Türkiye ise Türk tarafının Ada'da petrol arama çalışmaları yapması için KKTC'ye heyet gönderecek.
Delavekuras yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, KKTC ile buna benzer yapacağı her türlü anlaşmanın ''geçersiz ve anlamsız'' olacağını ileri sürerek, böyle bir anlaşmanın, ''Kıbrıs Cumhuriye'tinin (Rum) doğal zenginliğini değerlendirmesi konusundaki apaçık egemenlik hakkı uygulamasıyla hiçbir şekilde bağdaştırılamayacağını'' kaydetti.
ANLAŞMAYI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DUYURDU
Dışişleri Bakanlığı, bugün Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Adanın güneyinde sondaj faaliyetlerine başlaması halinde Türkiye ile KKTC arasında bir Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yapılması hususunda mutabakata varıldığını açıklamıştı.
TÜRKİYE'DE BÖLGEDE PETROL ARAYACAK |
Rum tarafının bölgedei sondaj ısrarı üzerine Türkiye harekete geçti. Ada'da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye ile KKTC'de arasında yapılan anlaşmayı hatırlattı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında bir heyetin KKTC'ye geleceğini söyleyen Atalay, adanın deniz alanlarında petrol, doğalgaz arama konusunda işbirliği yapılacağını ve bu anlamda bölgede ciddi çalışmaların yapılacağını duyurdu. |
Bakanlık tarafından Türkiye-KKTC Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Anlaşması Görüşmeleri başlığı altında yapılan açıklamada, Türk hükümetinin daveti çerçevesinde bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilgili kurum temsilcilerinden müteşekkil bir heyetle Bakanlıkta teknik görüşmeler yapıldığı bildirildi.
İŞTE O ZAMAN ÇÖZÜM UZAKLAŞIR
Öte yandan Başkent’te bulunan KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Ada’da önümüzdeki haftalarda yaşanabilecek olası gelişmeleri NTV'ye değerlendirdi. Müzakere masasında Hristofyas’a, müzakerelerin başarısı için bu çalışmaları ertelemesi çağrısı yapıldığını hatırlatan Özersay, Türk tarafının tutumunun net olduğunu Rum tarafı bu adımları askıya alırsa, Türk tarafı bugün mutabakata varılan adımları atma konusunda erteleme yoluna gidebileceğini söyledi.
"ORTADUĞU'YU İTHAL ETME GİRİŞİMİ"
Özersay, Rum yönetiminin sondaj çalışmalarına başlamasının Ada’daki görüşme sürecine
nasıl yansıyacağı ve Doğu Akdeniz'de bir gerginlik yaşanma ihtimaliyle ilgili de şunları söyledi:
"Çok net biçimde şu görünüyor. Rum tarafı, Ortadoğu ülkeleriyle yaptığı anlaşmalarla, Ortadoğu krizini Kıbrıs sorununun içerisine ithal etme yaklaşımı içerisindedir. Böyle bir risk vardır. Ortadoğu’da fazlasıyla sorunlu aktör zaten var. Bunları alıp Kıbrıs sorununun içerisine entegre eden bir yaklaşımdır bu. Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını ilgilendirdiği için bu adımların izlenmeyeceği 9 Eylül’de açıklanmıştı. Bugün atılan adımlar bunun bir uzantısıdır.
"İKİMİZE DE AİTSE..."
Rum tarafı açıklamalarında, kaynakların hem Rumalar hem Türklere ait olduğunu söylemektedir ama akla şöyle bir soru gelmektedir. Eğer ikimize de aitse nasıl oluyor da bu kaynakların geleceğini başka ülkeler ve uluslararası şirketlerle tek başınıza belirlersiniz. Bunun net yanıtı yoktur ve burada bir haksızlık vardır."
YA PETROL BULUNURSA!
Özersay, Rum yönetimin uluslararası camiadan destek istemesi noktasında da, Rum tarafının geçmişte sürekli kendisinin mağdur göstermeye çalıştığını ifade ederek bugün de aynı resmin çizilmek istendiğini söyledi. Türk tarafının, halkının çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu kaydeden Özersay, petrol bulunması halinde Rum kesiminin karşılılı tavizli çözüme ikna edilmesinin zor olacağını söyledi. Özersay, barışta en büyük riskin de bu çalışmalar olduğunu kaydetti.