BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Petrol arama çalışmaları ne aşamada ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldık, Karadeniz’deki çalışmalarını bitirdi, ...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldık, Karadeniz’deki çalışmalarını bitirdi, Akdeniz’e indi, kendi karasularımızda Mersin’de sismik aramalarına başladı” dedi.
Bakan Yıldız enerji gündemiyle ilgili TRT Haber kanalındaki canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, Türkiye’nin kurulu gücünün bugün Avrupa’daki 14 ülkenin kurulu gücünden daha fazla olduğuna dikkat çekerek “Üç Avrupa ülkesinin toplam kurulu gücü kadar biz bir yılda enerji kurulu gücümüzü artırıyoruz. Rüzgârdan elektrik üretimi yapmamış olsaydık, doğalgazda 500 milyon dolarlık daha fazla ithalat yapmış olacaktık. Bu Ankara’nın tüm konutlarında kullanılan rakama eşit. Bir anlamda Ankara’nın meskenlerindeki elektriği rüzgârdan karşılıyoruz” diye konuştu.
Petrol arama çalışmalarına da değinen Bakan Yıldız, Petrol ve doğalgaz arama bütçesini 13 katına çıkardıklarını vurgulayarak şunları dedi:
“Varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Karadeniz’de 5 dünya deviyle birlikte 2,5 milyar dolar harcanılan aramalarda şu ana kadar sonuç alamadık. İstanbul boğazının 65 km ötesinde bir bölgede doğalgaz tespiti yaptık, bunu kamuoyuyla paylaştık. İkinci kuyuyu açıp varsa bir rezerv, onu tespit edeceğiz. Proje fizıbıl mı değil mi ona bakacağız. Dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldık, Karadeniz’deki çalışmalarını bitirdi, Akdeniz’e indi, kendi karasularımızda Mersin’de sismik aramalarına devam ediyor. “Petrol var ama bulunmuyor” eleştirisine katılmıyorum. Petrolün bulunmasını en fazla isteyen kişiyim. İnandığımız için çalışmalara devam ediyoruz.“

NÜKLEER ENERJİ
Bakan Yıldız, Japonya’nın nükleer reaktörleri kapattıktan sonra şu anda sıkıntı içinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Japonya Fukuşima kazasından sonra nükleer santrallerini kapatıp yerine LNG ve diğer yakıt sistemlerini ekledi ve 2012’de 30 milyar dolar artı para ödedi, 2013’te 40 milyar dolar ödeyecekler. Biz nükleer santrali kurarak dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Biz nükleer santralleri kurunca hidroelektrik santrallerimizi kapatmayacağız, nükleeri doğalgazın yerine ikame edeceğiz. İki nükleer santral, 7.2 milyar dolarlık daha az doğalgaz almamızı sağlayacak.”
(İHA)