BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Petkim Genel Müdürü'nün isyanı

Petkim Petrokimya Genel Müdürü Kenan Yavuz, Petkim ve petrokimya sanayisindeki gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında isyan etti.

Abone ol

Petkim'in hantallığından ve verimsizliğinden söz eden Yavuz, 500 gündür rapor alıp evinde oturan çalışanları bulunduğunu ifade ederek buna isyan ettiğini söyledi. Yavuz, "Kamu kamuyu kazıklar mı, 20 gün, 100 gün hatta 500 gündür raporlu olup çalışmayan ve evinde oturan çalışanlarımız var. Doktorlar özel sektör çalışanına 20 gün 100 gün yada 500 gün rapor verebiliyor mu?" dedi.

Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında yakın bir zamanda bu göreve getirilen Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Kenan Yavuz, Petkim'in mevcut durumunu, yatırımlarını ve gelecek hedeflerini basın mensupları ile paylaştı.

Kenan Yavuz öncelikle petrokimya sektörünün ileri teknolojiye ve uluslararası rekabete açık bir sektör olduğunu ifade ederek, uluslararası pazarda varlığını devam ettirmek isteyen firmaların sürekli teknolojiye yatırım yapması ve uluslararası pazarda belirlenen fiyatlarla rekabet edebilmesi gerektiğini söyledi. Petrokimya pazarında dev oyuncuların yer alabildiğini kaydeden Yavuz, buna karşın Petkim'in dünya ölçeğinde küçük ve yerel bir firma olduğunu dile getirdi. Petkim'in, Türkiye'deki pek çok sektöre üretim hammadesi ürettiğini ifade eden Yavuz, dolayısıyla Petkim'in Türkiye'nin üretim girdisi maliyetlerini belirleyen bir şirket olduğunu anlattı. Türkiye'nin petrokimya tüketiminin hızla artmasına karşın Petkim'in bunu karşılayamadığını belirten Yavuz, buna karşın Türkiye'ye komşu ülkelerin bu pazara ciddi rakipler olarak girdiğini söyledi. Özellikle İran, Romanya, Azerbaycan gibi ülkelerle rekabette güçlük çekildiğini kaydeden Yavuz, "Örneğin sadece İran'ın petrokimya kapasitesi Türkiye'nin petrokimya kapasitesinin tam 5 katına ulaştı" dedi.

"HANTAL VE KÜÇÜK ŞİRKETLER PAZARDA YAŞAYAMAZ"
Yavuz, pazarın çok dinamik bir yapıda olduğunu belirterek, "Eğer küçük ve hantal bir oyuncuysanız hemen pazarı terk etmeniz gerekiyor. Küçük bir oyuncuysanız o zaman hantal olmamanız, hızlı karar alıp, hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Bir firma hem pazarda küçükse hem de hantal ise hiç mi hiç şansı yok" dedi. Türkiye'de petrokimya pazarının giderek büyümesine karşın Petkim'in Pazar payının sürekli düştüğünü de ifade eden Yavuz, "Toplam Pazar payımız yüzde 30 civarında ancak bazı ürünlerde Pazar payımız yüzde 50'ye kadar çıkıyor. Pazarın büyümesine karşın Petkim sabit kaldığı için Pazar payı küçülüyor. Petkim'in devam eden 331 milyon dolarlık bir yatırımı programı bittiğinde bu Pazar payımız yüzde 30'un üzerine çıkabilir. Ancak pazarın hızlı büyümesine karşın Pazar payımızın sabit kalması da sözkonusu olabilir" diye konuştu. Petkim'in 2003 yılında 1.1 katrilyonluk bir ciro gerçekleştirdiğini ve 2005'ten sonra yeni bir yatırım programı için hazırlık yaptıklarını anlatan Yavuz, "Ancak Petkim'in vadeli alımlar dışında bugün hiç borcu yok. Bu vadeli alımlar piyasanın işleyişi bu şekilde olduğu ve bize avantaj sağladığı için var. Ama istersek bütün bu vadeli alımları bugün sıfırlayabilecek güçteyiz" diye konuştu.

500 GÜN RAPORA İSYAN
Bu noktada Petkim'i rakibi olduğu komşu ülkelerle karşılaştıran Kenan Yavuz, Petkim'de kişi başına üretim değerinin 166 bin dolar civarında olduğunu ancak bunun en ciddi rakip olan İran, Romanya gibi ülkelerde 300 bin dolar, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde ise 900 bin dolar civarında olduğunu kaydederek, "Petkim'de işgücü ucuz değil, maaşlarla uğraşacağımıza verimliği nasıl artırırız onunla uğraşmamız gerekiyor. Rakiplerimizin kişi başına 300 bin dolar üretimine karşın bizim kişi başına üretimimiz 166 bin dolar. Bir buna bakıyorum bir de bu tablo karşısında 20 gün, 100 gün hatta 500 gün rapor alan çalışanlarımız var. Adam 500 gün rapor alıp hiçbir şeyi olmadığı halde evinde oturuyor ve ben bu adama maaş ödüyorum. Ben bu duruma isyan ediyorum. Bu kamu mantığı ile olmaz, kamu kamuyu kazıklar mı? Bir hastane doktoru 20 gün, 100 gün, 500 gün rapor verir mi? Doktorlar hangi özel sektör çalışanına 20 gün, 100 gün, 500 gün rapor verebiliyor" diye konuştu. Gazetecilerin 'kaçtane böyle çalışan var?' şeklindeki sorusuna, "Moralinizi bozmayayım, bu bir kişide olsa beni rahatsız eder. Bizi rahatsız edecek kadar kişi var" diye cevap verdi.

"İKİ YILDIR PARALAR KOMİSYONCUYA GİDİYOR"
Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirketin sıkıntılarını dile getirirken bir önemli noktaya daha dikkat çekerek, "Başından beri naftayı Tüpraş'tan alıyorduk. Ancak Tüpraş, son iki yıldır hafif naftayı benzin üretiminde kullanmayı daha karlı görünce buna yöneldi. Biz de yurt dışında nafta ithal etmeye başlamışız. Ancak üreticileri tanımadığınız için bu nafta komisyoncular aracılığıyla alınıyor. Son olarak Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Libya'da üretici firmalarla bağlantı kuruldu, üzerinde çalışıyoruz. Yakında naftayı direkt üretici firmalardan alacağız" dedi. Bu noktada yine gazeteciler bir soru yönelterek, naftanın komisyoncudan alınmasının getirdiği ek maliyet soruldu. Ancak Yavuz, bu soruya da cevap vermedi. Yavuz, sadece bu durumun şirkete önemli bir maliyet getirdiğini söylemekle yetindi.

Genel Müdür Kenan Yavuz, Petkim'in Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde biri kadar üretimi kendi içinde üreterek, tekrar tükettiğini kaydederek, "Biz elektriği fuel oilden üretiyoruz. Fuel oil pahalı bir üretim olduğu için şimdi, kendi üretimimiz dışında ihtiyaç duyulan elektriği normal şebekeden alma gibi bir projemiz var. Türkiye'nin de kullandığından fazla elektrik üretimi var. Bu sağlanırsa Petkim, bu durumda yıllık 20 milyon dolar tasarruf sağlamış olacak. Ayrıca bölgeye doğalgaz dağıtımı başladığında biz de doğalgazla elektrik üretimine geçeceğiz Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.