BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Peşmerge çatışmayı önlemiş

Yerel Kürt parlamentosu olağanüstü toplandı. Kerküki, garip bir iddiayı ortaya attı. Ona göre Türk askerinin sivillerle çatışmasını peşmerge önlemiş.

Abone ol

Irak'ın kuzeyinde bulunan yerel Kürt parlamentosu, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı düzenlediği sınırötesi operasyon ile ilgili olarak bugün olağanüstü toplandı. Toplantıda, Kürt hükümeti operasyonlara sessiz kalması nedeniyle eleştirildi.

Erbil'de bulunan yerel parlamento bugün yerel saatle 11'de Meclis Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki başkanlığında toplandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kemal Kerküki, Türkiye'nin operasyonlara son vermesini ve askerlerini bölgeden çekmesini istedi.

Operasyona tepi gösteren Kerküki, 5 gün önce başlayan harekata Kürt Hükümeti'nin ses çıkarmamasını da eleştirdi.

TÜRKİYE OPERASYONU BİTİRSİN

Kemal Kerküki, bu soruna taraf olmadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Bu savaşı biz başlatmadık. Bu sorun operasyonla değil, diyalogla çözülür. Türkiye bu operasyona son vermeli. Bu sorunu diyalog ve görüşmelerle halletsin. Biz komşu ülkelerin zarar görmesine karşıyız. Ancak sivil bölgelerin vurulmasını anlamıyoruz."

PEŞMERGE ÖNLEDİ

"Kürt hükümeti bu operasyona karşı tavır alsın" diyen Kerküki şöyle devam etti; "Neden sesiz kalıyorlar. Eğer Peşmerge sınırda olmasaydı kara harekâtı sırasında Türk askeri ile bölge halkı arasında çatışma çıkabilirdi. Ancak Peşmere güçlerinin o bölge olması bunu önlemiştir."

Daha sonra mecliste Peşmerge ve İç İçleri komisyonlarının aldıkları kararlar maddeler halinde okundu. Özelikle saldırının PKK'ya değil, kendilerine karşı olduğu yönünde endişelere dile getirilirken, saldırıda sivil yerleşim birimlerinin zarar gördüğü de iddia edildi.

Oturuma katılmayan Parlemento Başkanı Adnan Müftü'nün ise Fransa'da olduğu ifade edildi.