Arkeologlar Peru'da 1200 yıl öncesine ait bir kral mezarında 60 kadın iskeleti ile onlara ait mücevherlerden oluşan bir hazine buldu.
Abone olBaşkent Lima'nın kuzeyinde bulunan mezarın, And Dağları'nda İnka'lardan önce hüküm süren Wari krallığına ışık tutması bekleniyor.
Mezardan çıkarılan 60 kadın iskeleti arasında, altın ve gümüş mücevherler ile boyalı seramik eşyalarla birlikte gömülmüş olan üç Wari kraliçesi de bulunuyor.
İskeletler arasında oturur halde birçok mumyalanmış cesedin bulunması bunların kraliyet ile bağlantılı olmasının işareti olarak değerlendiriliyor.
Arkeologlar mezarın Lima'ya 280 kilometre uzaklıktaki El Castillo de Huarmey bölgesinde olduğunu açıkladı.
Projeye başkanlık eden arkeologlardan biri olan Milosz Giersz, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Peru'nun arkeoloji tarihinde ilk kez Wari medeniyeti ile ilgili bir kral mezarı bulduk." dedi.
Giersz, mezarda çoğu kadın olmak üzere bulunan 63 insan iskeletinin oturur halde olduğunu ve bunun Wari geleneklerinin bir parçası olduğunu söyledi.
Arkeologlardan Wieslaw Wieckowski ise diğer iskeletlerin yerleştirilme biçimine bakarak kurban edildiklerini düşündüklerini belirtti.
Wieckowski, "Mezardaki iskeletlerden altısı kefene sarılı değildi, diğer gömütlerin üzerine tuhaf bir biçimde yerleştirilmişlerdi. Bu nedenle onların kurban edildiğini düşünüyoruz." dedi.
Wieckowski, bulguların Wari kültüründe kadının yerine dair algılarını değiştirdiğini söyledi.
Arkeologlar, mezarların soyulabileceği endişesiyle kazıları aylar boyunca gizli yürüttü.
Wari medeniyeti 7'inci ve 10'uncu yüzyıllarda bugünkü Peru'nun tamamında hüküm sürmüş, daha sonra bilinmeyen bir nedenle çökmüştü.