Hastaların "performans sistemine" tedirginliği git gide artarken tıp fakültelerinin öğretim üyeleri uygulama hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Abone olHastaların "performans sistemine" tedirginliği git gide artarken tıp fakültelerinin öğretim üyeleri uygulama hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapılan görüşmelerde öğretim üyeleri ortak noktada buluşarak performans sisteminin ileride kalitesiz bir sağlık hizmetine neden olabileceği konusunda görüş birliğine vardılar. "Para yolunu bulur bizde sağlığımızdan oluruz. Parayla sağlığa bakmak olmaz. Performans sistemi birçok hastalığı beraberinde getirir, kanser hastaları git gide artar" açıklamasında bulundular.
Tıp fakültelerine getirilen performans sistemi tepkileri de beraberinde getirdi. Vatandaşlar Tüketici Platformu Sikayetvar.com'a ilettikleri maillerle yeni sisteme olan tedirginliklerini dile getirdiler. Vatandaşların tedirgin olduğu konular sonrasında doktorlar ile görüşerek araştırma yapan Sikayetvar.com performans sisteminden hastaların ve doktorların memnun olmadığını ortaya koydu.
Döner Sermayeden Performans Sistemine
"Sağlığa daha fazla nasıl katkıda bulunulabilir" mantığı ile performans sistemine geçildiğini kaydeden doktorlar sistemin gelişimi hakkında şu bilgileri verdiler:
"Bu sistem eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş zamanında ortaya atıldı. Döner sermaye ödemeleri, kriterleri yeni olduğu için eleştiri almıştı. Gelişen süreçte döner sermaye süreci değişti performans sistemine geçildi. Vatandaşlar daha iyi, kaliteli ve zamanında hizmet almak istiyor. Performans sistemi baştan yanlış uygulandı çünkü daha fazla iş üretme mantığı üzerine kuruldu. Daha fazla iş üretmek sağlıkta istenilen netice vermeyebilir. Bir doktor 20 hasta yerine 80 hasta muayene edecek ve sağlığa verilen vakit daralacak ve üstünkörü yapılan muayenelerde birçok hastalık gözden kaçacak.
Türkiye'deki doktorların çalışma sayısı polikliniklere gelen hasta sayısına bölündüğünde hasta ile doktor muayenesi için ayrılan süre ortalama 3.5 dakika. Zaten yoğunluk nedeni ile 15 dakika ilgilenilmesi gereken hasta ile 3.5 dakika ilgileniliyor. Performans sistemi ile bu süre daha da kısalacak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkacak. "
"Performans Sitemi Kanseri Arttırır"
Performans sistemi sonrasında doktorların yapılamasını isteyeceği "tahlil, ultrason, tomografi, ameliyat" gibi uygulamaların sayısının gereksiz yere artacağını kaydeden doktorlar, Türkiye'nin kaynaklarının da boşa harcanacağı düşüncesi olduklarını ifade ettiler. Bu iddialarını "Performanslarının artmasını isteyen doktorlar gereksiz ameliyatlar yapacak, tomografi isteyecekler, kan tahlilleri yaptıracaklar. Böylece tomografi ise alınan radyasyon uyuyan kanser hücresini uyandıracak ve kanser hastalığı artacak, nedeni araştırılmadan yapılan apandisit ameliyatları da kanseri arttıracak çünkü; alınan dokunun kanser önleyici özelliği var.
Türkiye'de apandisit ameliyatlarının artması sonucu kanser hastalığı git gide arttı ve performans sistemi de daha da arttıracak. Kan verirken bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artacak, gereksiz ameliyatlarla sağlık kaybı yaşanacak, yanlış ameliyatlar artacak" şeklinde açıkladılar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç çocuk istediğini ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sezeryana karşı olduğunu hatırlatan doktorlar performans sisteminin hem çocuk sahibi olma sayısını azaltacağını hem de sezeryanı arttıracağını kaydettiler. Performans sisteminin sezeryana neden yönelttiğini ise ; "Normal doğum sekiz saat takip edilmeli. Performans sistemi ile ise sekiz saat takip etmek istemeyen performans sağlayacak diğer işlere yönelmek isteyen doktorlar sezeryan yaparak yarım saat içinde işlerini tamamlayacaklar. Bu da sağlık sorunlarını beraberinde getirecek. Başbakan üç çocuk istiyor ama sezeryan doğurganlık oranını azaltacak" sözleriyle açıklık getirdiler.
Türkiye'nin Kaynakları Boşa Gidecek
Çözüm yolunun ne olması gerektiği konusunda da görüş birliğine varan doktorlar, performans sisteminin kaliteli bir sağlık hizmetine nasıl yönlendirilmesi gerektiğine ilişkin ise şu tavsiyelerde bulundular:
"Performans sistemi kaliteye endeksli olmalı. Her ameliyata performans ücreti verilmemeli yanlış ameliyatta ceza ücreti kesilmeli. Sağlık hizmeti doğru verilirse bir daha ihtiyaç olmaz ve tekrar tekrar muayene ile kayıp yaşanmaz. Hastanın sonucu ön tanı ile uyumlu ise yüksek performans ücreti ödenmeli. Doktorun kapısından giren herkese tahlil yapılıyor. Muayene edilmeden tahlil yapılmamalı. Kullanılan kitlerin tamamı yurt dışından geliyor gereksiz tahliller ile yurt dışına para gidimi sağlanır ve ülke kaynakları başka yerlere aktarılır.
Hekimin maaşı ve sorumluluğu arttırılmalıdır. Tedavi edici hekimlik değil koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı. Hekim kendisine bağlı nüfusu 24 saat hastalık risklerine karşı korumalı. Hastalık azaltılırsa hastalara ayrılan süre de arttırılır. Hasta olmadan insanlar korunmalı. Ne kadar fazla hasta tedavi edersen karlı olursun mantığı doğru değil. Bu yıkıcı rekabete yol açabilir.
Performans sisteminde uygulanacak puanlama sistemi de her biri kendi alanında uzman kişiler tarafından oluşturulmalı. Psikiyatrist günde 10 hastaya bakabilirken Kulak Burun Boğaz hekimi günde 50 hastaya bakabilir. Uzmanlığın alanına göre puanlama yapılmalı v çabuk, kolay para alınabilecek puanlamalar ön plana çıkarılmamalı yoksa 'Para yolunu bulur bizde sağlığımızdan oluruz'. Parayla sağlığa bakmak olmaz."