DEİK Başkan Yardımcısı Erdem,4 bini aşan uluslararası perakende yatırmıyla Türk marka algısının bölgede ve dünyada gün geçtikçe arttığını ifade etti.
Abone olTürk marka algısının gün geçtikçe bölgede ve tüm dünyada tanınır hale geldiğini belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Zeynel Abidin Erdem, yurtdışı perakende yatırımlarının 2013 yılı itibariyle 30 milyar doları aştığını söyledi.
DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi ve Ernst&Young (EY) işbirliğiyle gerçekleştirilen Yurtdışı Perakende Yatırımları Paneli’nde, sektör temsilcileri yerel ve yurtdışı deneyimlerini paylaştı. Türkiye’nin yurtdışı perakende yatırımlarının artığını belirten DEİK Başkan Yardımcısı Erdem, “4 bini aşan uluslararası perakende yatırımlarıyla Türk marka algısı gün geçtikçe bölgede ve tüm dünyada tanınır hale geliyor. Türk yatırımları, 2013 yılı itibariyle 30 milyar doları aştı” dedi. Erdem, yeni yatırımlar için MENA ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na dikkat çekti.
EY Türkiye Danışmanlık ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Selim Elhadef de Türk perakende firmalarının markalaşma konusunda ciddi bir ivme yakaladığını söyledi. Sektörün ortak hedefinin bu ivmeyi yurtdışına yönlendirmek olduğunu ifade eden Elhadef, “Sağlam bir araştırma, planlama ve uygulama döngüsü, değişkenliğin ve rekabetin yoğun yaşandığı uluslararası arenada Türk markalarını daha da üst pozisyonlara taşıyacaktır” dedi.
Yurtdışı yatırımlarında keyifl i yanlar olduğu kadar ciddi risklerin de bulunduğunu ifade eden DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkan Vekili Hasan İbrahim Toksoy, “Dün tüketicinin beklentileri çok netken ve tedbir almaya uygunken bugün çok daha farklı. Artık tüketici yön verir halde. Ticaret dil bilmeye endeksli olsaydı dünyadaki tüm CEO’lar filolog olurdu. İyi ticaret yapmak yabancı dil bilmek anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘PAZAR BİR YERE GİTMİYOR’
EY Global Şirket Ortağı ve Gelişmekte Olan Pazarlar Global Lideri Kristina Rogers ise 1997’den bu yana Türkiye’de yaşadığını ve ülkedeki değişime tanıklık etmenin inanılmaz olduğunu söyledi. Rogers, “Yurtdışına çıkmak ya da orada kalmak çok kolay değil. Türk firmalarının diğer ülkelerden yapması gereken farklı bir şey yok. Eğer elinizde doğru ürün varsa merak edecek bir şey yok. Pazar hiçbir yere gitmiyor” dedi.
HATALARDAN DERS ALIYORUZ
Panelde deneyimlerini paylaşan Mavi Jeans Genel Müdürü Burak Övünç, hatalar yaptıklarını ama bunlardan ders aldıklarını söyledi. BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu da yurtdışında mağazalaşma sürecine ağırlık vereceklerini ifade ederek, “Mısır’da 60, Fas’ta 200 mağazamız var. Daha yolun başındayız. Uzun vadede ciddi katma değer üreteceğimizi düşünüyoruz” dedi. Baydöner’in Kurucusu Levent Yılmaz da yurtdışı hedefl erine dikkat çektiği konuşmasında, “Almanya için çok heyecanlıyız, muhtemelen yıl sonunda birden fazla mağazaya ulaşacağız” diye konuştu.