BIST 10.343
DOLAR 32,63
EURO 35,06
ALTIN 2.448,43
HABER /  GÜNCEL

Pepe Otapana noktayı koydu

Çevre Bakanı Pepe: " Otapan adlı gemi Türk karasularına sokulamaz" dedi.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Otapan" adlı geminin Türk karasularına sokulmasının mümkün olmadığını belirtti.

Pepe ve Hollanda Çevre ve Mekansal Düzenleme Bakanı Bakanı Pieter Van Geel'in başkanlığında gerçekleştirilen, asbest miktarı tartışmalara neden olan "Otapan" adlı gemiye ilişkin heyetler arası görüşme tamamlandı. Pepe "Çevre ve insan sağlığına dikkat etmeyen bir beyefendi hurdacının hatırı için, Türkiye'nin çevresini, turizmini, denizlerini, üç beş tane gözünü kar hırsı bürümüş insana peşkeş çekmem, onlara teslim etmem" dedi.

Pepe, Türk kamuoyuna her konuda açık ve şeffaf olacaklarını bildirdiklerini ifade ederek, "Şu anda bu gemi bir Türk gemisi midir? Sayın Bakan diyor ki 'Bu bir Türk gemisidir'. Bu gemi Türk karasularına girmemiştir. Sahil güvenlik Komutanlığına hem yazılı hem de şifahi olarak bilgi verdim; bizden onay verilmedikçe bu gemi Türk karasularına giremez, limanlarına yaklaşamaz" dedi.

"Türkiye'nin yaklaşık 20 milyon ton hurda ithal ettiğini, Aliağa'daki söküm tesislerinin yılda 200 bin ton hurda ürettiğini" kaydeden Pepe, "Türkiye'yi hurdacıların idare etmediğini kaydetti.

Hollanda Çevre ve Mekansal Düzenleme Bakanı Geel de soruna çözüm bulmak amacıyla geldiklerini, ancak olumlu bir sonuç elde edemediklerini bildirdi.

Kararın, Türkiye'deki söküm tesislerinin geleceğini olumsuz etkileyeceğini savunan Geel, "Türk Hükümeti'nin bu konudaki kararını anlayamadım" diye konuştu.