Neo-Con'ların karargahında yaşanan PKK-Hamas polemiği, ortalığı fena karıştırdı.
Abone olNeo-Con'ların karargahında yaşanan PKK-Hamas polemiği, ortalığı fena karıştırdı. Pentagon yetkililerinin, Zapsu ve Dişli'ye, Öcalan kartını açması, Washington-Ankara hattındaki fay kırılmasının devam ettiğini gösterdi
Dışişleri yetkilisi, 'Görüşme ilişkilerin rayına oturmadığını gösterdi' dedi. Gergin tartışma 'Beyaz Saray'ın AK Parti'ye duyduğu büyük öfke' olarak yorumlandı. Dişli ise 'Yahudi lobisinin provokasyonu' diye değerlendirdi
Washington'da eski Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) danışmanlarından Richard Perle'ün yönettiği Amerikan Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşunda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyd Zapzu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin Amerikalı yetkililerle yaşadığı Hamas kavgası, Türkiye-ABD gerginliğini su yüzüne çıkardı. Neo- Con'ların karargahı olarak bilinen enstitüdeki görüşmede Zapsu ve Dişli'nin, Hamas ziyaretini savunması üzerine, ABD tarafının 'Biz de PKK ile mi görüşelim' demesiyle sertleşen tartışma çeşitli tepkilere neden oldu. Türk Dışişleri'nin üst düzeyde bir yöneticisi, gergin tartışmayı, '1 Mart tezkeresi olayı sonrası gerilen, Hamas ziyaretiyle yeniden sarsılan Pentagon ile Türkiye arasındaki ilişkilerin rayına oturmadığının göstergesi' olarak değerlendirdi.
ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ
Diplomatik kaynaklar, 'Burada açıkça hükümete tepki duyulduğu ortaya konulmuş'
yorumunu yaptı. Washington'da PKK ile Hamas'ın bir tutulması Ankara'yı rahatsız ederken, bu durum diplomatik çevrelerde, 'ABD, Türkiye'nin hassasiyetini fark ettiği için bunu özellikle kullandı' şeklinde not edildi.
Şaban Dişli ise AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'ABD ile ilişkiler koptu, bitti havası yaratılmaya çalışılıyor. Bunun arkasında Yahudi lobisi var' dedi. Bu arada, dün öğle saatlerinde İstanbul'a dönen Zapsu'nun ilk iş olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, bilgi verdiği öğrenildi.
PENTAGON'UN TEPKİSİ AKP'YE
Washington'da önceki gün yaşanan tartışmada, Pentagon yetkililerinin Türkiye ile ilgili 'Sizi bir ülke ve halk olarak sevebiliriz ama hükümetten hükümete güven ilişkisi olmayabilir' ifadelerine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, şu yorumu yaptı: 'Burada açıkça hükümete tepki duyulduğu ortaya konulmuş. Bizi diğer Avrupalılarla bir tutan, onlar gibi yapan şeylerden biri, bir ayağımızla ABD'ye tekme atabileceğimizi düşünüyoruz. Sadece bu hükümet değil, diğer hükümetler döneminde de böyle gerilimler yaşandı. Ancak, daha büyük destekle gelen bu hükümet, bazı şeyleri daha açıktan yaptı.'
Hamas ziyaretinin ardından, Washington'dan yapılan açıklamaların giderek sertleştiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Maslahatgüzar Nancy McEldowney'in de Washington'un talepleri doğrultusunda daha sert mesajlar vermeye başladığına dikkat çekti. Büyükelçi Wilson'un başlangıçta, Hamas ziyareti ile ilgili yumuşak açıklamalar yaptığına dikkat çeken kaynaklar, 'Ancak, Washington'a gittikten sonra söylem değiştirdi. Bunda, ABD Yönetimi'nin Wilson'a tepki göstermesinin etkili olduğunu biliyoruz' dedi.
Türk-Amerikan ilişkilerinin geldiği noktayı değerlendiren bir başka Dışişleri yetkilisi ise, şunları söyledi: '1 Mart tezkeresinin reddinden sonra, ABD ile ilişkilerimizde güven duygusu kayboldu. Eskiden, ABD ile ilişkilerimizde Pentagon bir dengeleyici unsurdu. Ancak, Irak'ta içine düştükleri durum, ABD askerlerinde daha büyük tepkiye yol açtı. Şu anda, Neo-Con'ların iktidarındaki Pentagon'u, Dışişleri Bakanı Condolezza Rice gibi isimler dengeliyor. '
'Hamas ile PKK aynı şey değil diye uyardık'
Şaban Dişli ile Cüneyd Zapsu, Washington ziyaretleri hakkında yanlış haberler yayınlanğını belirterek ortak açıklama yaptı. Zapsu ve Dişli özetle şunları söyledi: 'Hamas yetkililerinin Ankara ziyaretiyle ilgili yapılan tenkitlere ve 'Biz de PKK'lılarla mı görüşelim?' diyen bir kişiye, seçilmiş bir siyasi partinin PKK ile aynı kefeye konamayacağını vurguladık. Tartışmanın konusu 'PKK-Hamas karşılaştırmasının tamamıyla çirkin olduğudur.'
Laura Bush ve Emine Erdoğan karşılaştırması
Cüneyd Zapsu ve Şaban Dişli'nin görüşmeleri sırasında, Emine Erdoğan'ın Kurtlar Vadisi-Irak filmiyle ilgili övücü sözleri de gündeme geldi. Zapsu, Washington'da bazı çevrelerin Erdoğan'ı eleştirerek, 'First Lady Laura Bush da Geceyarısı Ekspresi filmini beğendiğini söylese siz kabul eder miydiniz?' yönünde sorular yönelttiğini belirtti. Zapsu, 'ancak bu ikisini kıyaslamak doğru değil' diye konuştu.
Kalabalık bir ekip gidebilirdi
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP'li Mehmet Dülger, Cüneyd Zapsu ve Şaban Dişli'nin, gergin ABD ziyaretiyle ilgili şu yorumları yaptı:
Pentagon diyor ki PKK ile konuşmuyorum. Sen değil ama diğeri konuşuyor. Türk -Amerikan dostluğu 'Onu sevdin, onunla konuştun' gibi söylemlerin ötesinde bir menfaat beraberliğine dayanır. Bu konuşmaların (Hamas görüşmesini kast ediyor) bunları bozacağını zannetmiyorum. Bazı konularda değerlendirmeler farklı olabilir. Müşterek değerlendirmelere zarar vermediği sürece normaldir.
Sayın Dişli hem milletvekili hem başkan yardımcısı sıfatıyla orada. Sayın Zapsu da Başbakan'ın danışmanı. Ama bir parti politikasının ötesinde Türk devletinin politikası tartışılacak ise elbette temsiliyet bakımından, her bakımdan yetkin bir takımla gitmek çok daha iyi olabilirdi. Biraz daha kalabalık bir grup olarak gidilebeilirdi.
ABD 40 sene sonra gidecek ama Türkiye bu coğrafyada ebediyen kalacak. Bunları aşmak için teşebbüsler varsa yapacaktır. Bundan daha tabii bir şey olabilir mi! Burada üslupta hata var.
Şenay YILDIZ/Akşam