Pentagon Sözcüsü, "Sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye, IŞİD'e karşı mücadelede bu çabada ortak olmak zorunda" dedi.
Abone ol49 rehinenin kurtarılmasının ardından gözler yeniden "IŞİD'le ortak mücadele" konusuna çevrildi. Türkiye'nin "ortak mücadele" kapsamında çekirdek koalisyona katılmadığı için, IŞİD'in rehineleri serbest bıraktığı söylentileri yayılırken, Pentagon sözcüsü John Kirby'den flaş bir açıklama geldi.
Pentagon sözcüsü John Kirby, IŞİD konusunun ele alınacağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarından önce Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış’a konuştu. Kirby, "Türkiye'nin IŞİD'e karşı ortak mücadeleye girmek zorunda olduğu"nu üstüne basa basa söyledi.
"TÜRKİYE KATILMAK ZORUNDA"
Rehine krizinin çözülmesinin ardından Türkiye ’nin koalisyona ne ölçüde katkı sağlayacağı merak ediliyorken, Kirby, “Sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye bu çabada bir ortaktır, ortak olacak ve ortak olmak zorundadır” diye konuştu. Sözcü, IŞİD karşıtı koalisyona yapabileceği katkılar konusunda ise Ankara ’nın önerilerini ilettiği söyledi. Ancak bunların neler olduğunu açıklamadı. Ayrıca Ankara’nın Suriye’de kurmak istediği tampon bölge konusunda ise bir destek açıklamasında bulunmadı.
İşte Pentagon sözcüsünün yaptığı o açıklamalardan önemli noktalar:
"Türkiye’nin askeri olarak katkı sağlayıp sağlamayacakları onlara bağlı. Biz Ankara’ya özel bir istekle gitmedik. Durumla ilgili görüşlerini rica etmek ve onlar için nelerin mümkün olduğunu anlamak için gittik. Yapabilecekleri faydalı şeylerle ilgili bazı görüşler önerdiler. Bu konuda onların konuşmasına izin verin. Ama sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye bu çabada bir ortaktır, ortak olacak ve ortak olmak zorundadır."
""TÜRKİYE'NİN DE MENFAATİ VAR"
Bu sadece bir askeri harekât değil. Bu geniş kapsamlı bir yaklaşım. Bölgesel, politik, ekonomik ve askeri. Bu geniş kapsamlı yaklaşımın askeri bir bileşeni var ama askeri boyut işin tek unsuru değil. Türkiye askeri unsurun dışında da katkı sağlayabilir. Türkiye’nin bunda belirgin bir ulusal güvenlik menfaati olduğunu biliyoruz. Her gün 1 milyonun üzerinde mülteci ile uğraşıyorlar. Sınırlarında ve Türkiye’nin içinde endişelendikleri yabancı savaşçılar var. Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz. Ve Türkiye’nin katkı sağlayacağını kesinlikle bekliyoruz. Öyle ya da böyle."
"TÜRKİYE IŞİD TEHLİKESİNİ ANLADI"
"Türk liderlerin yabancı savaşçılardan dolayı yüz yüze oldukları tehdidi çok iyi anladıklarını düşünüyorum. IŞİD’in kendilerine ve Türk halkına yönelik oluşturduğu tehdidi anladılar. Bunun tehlikeli bir grup olduğunu anladılar. Yalnız değiller. Bu birçok ülke için aynı. Ne kadar uzak olursa olsun Avustralya bile radikalleşen, eğitim gören, ekipman sağlayan ve dönüp Avustralya’da saldırı gerçekleştirebilecek Avustralya vatandaşlarının yarattığı tehdit nedeniyle endişeli. ABD, İngiltere, diğer Avrupalı ortaklarımız… Türkiye’nin bunu kendi ulusal güvenlik menfaatlerine ve Türk halkının iradesine uygun biçimde ele alması gerekiyor. Ama bu hepimizin karşı karşıya olduğu bir tehdit. Bu haftaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Başkan Obama da özellikle yabancı savaşçılar konusunda konuşmak için bir toplantıya başkanlık edecek."