Anlaşma, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Delhi'yi ziyaret etmekte olan Çinli muadili Wen Jiabao arasındaki görüşme sonrası açıklandı.
Abone olDünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan, ticaret hacmini 2015'e kadar 100 milyar dolara çıkaracak bir anlaşma üzerinde uzlaştı.
Anlaşma, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Delhi'yi ziyaret etmekte olan Çinli muadili Wen Jiabao arasındaki görüşme sonrası açıklandı.
BBC muhabiri Jill McGivering'in aktardığına göre Wen'in Hindistan ziyareti temel olarak ekonomik ilişkilere odaklanıyor.
Halihazırda iki ülke arasındaki ticaret, ağırlıklı olarak Çin mallarının Hindistan'a akışına dayanıyor.
Hindistan'da kimileri bunun ülkede üretim sektörünün kalkınmasını bastırdığı görüşünde.
Bu yeni anlaşma ikili ticareti daha dengeli kılmayı amaçlıyor.
Görüşmelerde yeşil teknolojinin geliştirilmesi üzerinde de görüş birliği sağlandı.
Ayrıca uzun zamandır devam eden sınır anlaşmazlıkları konusunda da ilerleme vaat edildi.
İki milyar dolarlık yatırım
Çin Başbakanı Wen Jiabao'ya, üç gün sürecek resmi Hindistan ziyareti sırasında ülkenin özel sektör liderlerinden 400 kişilik bir grup da eşlik ediyor.
Çin şirketleri şimdiden Hindistan'da yapacakları büyük yatırımları açıkladılar, Hint şirketlerinin ise Çin'den kredi alması bekleniyor.
Hindistan'da yatırım yapacağını açıklayan şirketler arasında Çin'in telekomünikasyon devi Huawei de var.
Şirket, Hindistan'da iki milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.
Karşılıklı güvensizlikler
Gezinin gündeminde aynı zamanda Hindistan'ın Dalai Lama'ya yerleşim izni vermesi ve Çin'in Pakistan'la yakın ilişkileri de var.
Çin yönetimi, Dalai Lama'nın Hindistan'a 2009 yılında yaptığı ziyareti de sert bir şekilde eleştirmişti.
BBC'nin Delhi'deki muhabiri Sanjoy Majumder, Çin'in Keşmir bölgesinden seyahat edenlere vize vermesinin de Hindistan yönetiminin tepkisine neden olduğunu söylüyor.
Ancak Hindistan hükümetinin Çin ile ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesi de, yetkililerin okullarda Çince dersi verileceğini geçen hafta açıklaması oldu.
Yetkililer, derslerin yeni nesli geleceğe hazırlamayı hedeflediğini söylüyor.
Karşılıklı güvensizliklerini gidermeyi hedefleyen iki ülke arasında 1962 yılında sınır anlaşmazlığı dolayısıyla kısa bir savaş yaşanmıştı.