BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.965,17
HABER /  GÜNCEL

Pekin ile Tokyo arasında gerginlik tırmanıyor

Çin ile Japonya arasında adalar nedeniyle yaşanan gerginlik Japonya'nın Çin'i işgalinin yıl dönümünde düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle daha da arttı.

Abone ol

Çin ile Japonya arasında tartışmalı adalar nedeniyle yaşanan gerginlik, Japonya'nın Çin'i işgalinin yıl dönümünde düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle daha da arttı.

Binlerce kişi Pekin'deki Japonya büyükelçiliği önünde toplandı ve 81 yıl önce yaşananları protesto etti.

18 Eylül 1931'de Japon askerler, Mançurya'da bir demiryolunu havaya uçurup suçu isyancılara atmıştı.

Daha sonra ''Mukden olayı'' olarak bilinen saldırının Japonya'nın Çin'in kuzeydoğusunu işgal etmek için yarattığı bir mazeret olduğu ortaya çıkmıştı.

Her yıl olayların yıl dönümünde protesto gösterileri düzenleniyor. Ancak bu yıl, iki ülke arasında Senkaku/Diaoyu adaları nedeniyle yaşanan gerginlik protestoların da şiddetlenmesine neden oldu.

Pekin'de her ne kadar haylı saldırgan nitelikte sloganlar atılsa da protesto gösterisi olaysız geçti.

Yüzlerce polis Japon büyükelçiliğini olası bir saldırıdan korumak için görev yaptı.

Bir süredir Çin'de Japonya ile bağlantılı herşey protesto ediliyor.

Çin'de iş yapan Panasonic ve Canon gibi Japon şirketleri, kısa süre önce gerginliğin artmasının ardından ülkedeki çalışmalarını askıya aldı.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Pekin'e giderek Çinli yetkililerle görüştü.

Panetta yaptığı basın açıklamasında Japonya ile Çin arasındaki gerginlikten bahsetmedi ancak ABD ve Çin arasındaki askeri ortaklığın güçlendirileceğini söyledi.

Savunma Bakanı ''Amacımız Çin ile ABD'nin dünyadaki en önemli ortaklığı kurmasını sağlamak. Bu iki ülkenin orduları arasındaki ilişki güçlenmeli'' dedi.

Pazartesi günü de Tokyo'ya giden Panetta burada hem Çin'i hem de Japonya'yı çatışmaları tırmandırmamaları konusunda uyarmıştı.

Ada gerginliği

Çin hükümeti geçen hafta, Japonya'nın satın almaya hazırlandığı, tartışmalı adalara iki devriye gemisi göndermişti.

Resmi haber ajansı Şinhua, gemilerin "ülkenin egemenliğini vurgulamak için", Diaoyu adalarına gittiğini duyurdu.

Adaların Japonca'daki ismi ise Senkaku.

İki ülke arasında eskiden beri Doğu Çin Denizi'nde anlaşmazlık konuları bulunuyor.

Japonya, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklamıştı.

Japon Devlet Bakanı Osamu Fujimura, satın alma işleminin Çin'le veya hiçbir ülkeyle ilişkilerini bozmasını istemediklerini belirterek, "yanlış anlamalardan ve beklenmedik sorunlardan kaçınılmasını" istedi.

Çin ise "yasa dışı" olarak tanımladığı bu adımın ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunuyor.

Resmi haber ajansı Şinhua, Dışişleri Bakanlığı'nın şu sert ifadelerini yayınladı: "Çin hükümeti toprak egemenliği ihlal edilirken bir kenarda izleyici kalmayacaktır. Japon tarafı bu yolu izlemekte ısrar ederse, buradan kaynaklanacak ciddi sonuçlara katlanmak zorunda kalacaktır."

Çin Başbakanı Wen Jiabao da yaptığı açıklamada, "Diaoyu adalarının Çin topraklarının parçası olduğunu ve bu konuda ödün vermeyeceklerini" söylemişti.

Okinawa takımadalarının güneybatısında, Tayvan'ın kuzeyinde kalan anlaşmazlık konusu adalar, stratejik deniz yollarının üzerinde bulunuyor.

Ayrıca, bu bölgede büyük doğal gaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor.