BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,79
ALTIN 2.800,41
HABER /  DÜNYA

Peçe yasağında yetki okulların

İngiltere'de peçe yasağı kararı okul yönetimlerine bırakıldı. Yeni kıyafet yönetmeliği şöyle:

Abone ol

İngiltere'de okul yönetimlerinin ''güvenlik ve eğitimin hakkıyla yerine getirilebilmesi'' için peçe takmayı yasaklama yetkileri olacak.

Geçen ay 12 yaşındaki bir kız çocuğunun Buckinghamshire'daki okulunun koyduğu yasağı yüksek mahkemeye götürmesinden ve reddedilmesinin ardından Eğitim Bakanlığı yeni bir düzenleme hazırlıklarına başladı.

Yeni kıyafet yönetmeliği ile "öğrencilerin dini inançlarına uygun giyinmelerine imkan dahilinde izin verilmesi, ancak bu çabanın eğitimin hakkıyla yerine getirilmesi ve güvenliğin sağlanması çabalarının önüne geçmemesi" gerektiğine işaret ediliyor.

Bakanlık tarafından hazırlanacak yeni kıyafet yönetmeliğinde peçenin tümüyle yasaklanabilmesine olanak sağlanmasının en önemli gerekçesi, öğretmen ile öğrenci arasında kurulacak "göz temasına" izin vermemesi gösteriliyor.

Bakanlığın, geçen birkaç yılda kıyafete ilişkin çok sayıda davanın yüksek mahkemeye gitmesi ve konuyla ilgili tartışmaların artması üzerine yeni yönetmelik hazırlama gereği duyduğu belirtiliyor.

Bu arada, eğitimciler, hazırlanan yönetmeliği destekleyici açıklamalar yaparken, her okulun düzeni ve huzuru sağlayabilmek için öğrencilerinin kimliklerini tespit edebilme hakkı bulunduğuna dikkat çekti.