BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  GÜNCEL

Pazarlara yeni düzen...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, semt pazarlarına neşter vuruyor...

Abone ol

Hal Kanunu kapsamında dört yönetmelik çıkarılacağını açıklayan Bakan Hayati Yazıcı, bunların pazar yerleri ve komisyoncularla ilgili olduğunu söyledi.

Gazetecilerle sohbetinde yönetmelik hakkında bilgi veren Yazıcı, pazarcıların giyim kuşamının yanı sıra pazarlama yöntemlerine ilişkin de bazı yükümlülükler getirileceğini kaydetti. Düzenlemeye göre, pazarların standardını belediyeler oluşturacak. Esnaf için tek tip kıyafet belirleyecekler. Pazarcının yakasında kendisini tanıtan künye bulunacak. Satış yerlerinde çöp toplama alanı, elektronik terazi, hoparlör, güvenlik kamerası, tuvalet ve zabıta yeri zorunlu olacak. Belediyeler pazarlarda çalışanlara pazarlama teknikleri konusunda da davranış eğitimi verecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hal Kanunu kapsamında semt pazarları ve hal komisyoncularıyla ilgili dört yeni yönetmelik çıkaracaklarını açıkladı. Yönetmeliklerin içerikleri hakkında bilgi veren Yazıcı, pazarcıların giyim kuşamının yanı sıra pazarlama yöntemlerine ilişkin de bazı yükümlülükler getirileceğini bildirdi. Yönetmelikle, belediyelere semt pazarlarının standartlarını belirleme yetkisi tanınacak. Her belediye kendi sınırları içerisindeki pazarcı esnafı için tek tip kıyafet belirleyecek. Pazarcıların yakasında kendini tanıtan bir künye bulunacak. Semt pazarlarında çöp toplama alanları, elektronik terazi, hoparlör, güvenlik kamerası, tuvalet ve zabıta yeri bulunması mecburi olacak. Belediyeler pazarcı esnafına pazarlama teknikleri konusunda davranış eğitimi verecek. Düzenleme ile pazarlarda gürültü kirliliğine sebep olan 'gel abla gel', 'sudan ucuz' gibi ifadelerin kullanılmaması konusunda eğitim sürecinden geçirilecek. Pazar tezgâhlarının satışlarına ise yeni kriterler getiriliyor. Söz konusu çalışma meslek örgütleri ile birlikte yürütülecek. Bakan Yazıcı, semt pazarlarıyla ilgili yönetmeliğin yakında yayınlanacağını söyledi.

Yılbaşında yürürlüğe giren meyve ve sebze ticaretini düzenleyen Hal Kanunu hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Yazıcı, amacın 'tarladan sofraya' sloganı altında hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu kaydetti. 2011 yılında Türkiye'de meyve ve sebze üretiminin 45-46 milyon ton olduğunu aktaran Yazıcı, "Biz bu milli varlığın yüzde 5'ini ihraç edebiliyoruz. Geriye kalan yüzde 95 iç piyasaya arz ediliyor. Bunun yüzde 25'i ise çöpe gidiyor. 72 milyar lira, yüzde 95'lik iç piyasaya sürülen ürünün değeri. Bunun yüzde 25'lik kısmı olan 18-19 milyar lira çöpe gidiyor. Bazen tarlalarda ürün var, tüketici pahalı yiyor." diye konuştu. 196 toptancı hali olduğu bilgisini veren Yazıcı, üç yıl içerisinde toptancı hallerinde soğuk hava depoları kurulacağını kaydetti. Üreticinin mahsulünü toptancı hali üzerinden satmak zorunda olmadığına dikkat çeken Yazıcı, satışa arz edilen ürünün hal kayıt sistemine bildirilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti. Yazıcı, tüketiciye sunulan ürünlerin nerede ne zaman üretildiğinin belli olacağını ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin toplantısında esnafa kredi müjdesi de verdi. Yazıcı, 2012 yılı bütçesinden faiz desteği olarak 283 milyon lira ödenek konulduğunu hatırlatarak, bu rakamın 110 milyon TL'lik artışla 393 milyon liraya çıktığını bildirdi. İki yıllık geri ödemeler dikkate alındığında esnaf ve sanatkâra kullandırılan kredi miktarının 8 milyar liranın üzerine çıkacağını aktaran Yazıcı, geri ödemelerin de üç aylık taksitten altı aya çıkarıldığını kaydetti. Dört çeşit kredilendirme projesi yürütüldüğünü belirten Yazıcı, bunlardan birinin de istihdam olduğunu kaydetti. Buna göre 100 bin lira kredi alan bir esnafın en az bir kişiyi istihdam etmesi gerekiyor. Bin denetçi kadrosu aldıklarını da ifade eden Yazıcı, haksızlık oluşturan reklamlara karşı etkin olarak çalışılacağını söyledi.