BIST 9.599
DOLAR 34,65
EURO 36,44
ALTIN 2.931,51
HABER /  GÜNCEL

Pazar günü sen de kornaya bas!

Peş peşe yapılan iki zamla birlikte 1 litre benzinin fiyatının 4 liraya çıkması kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Abone ol

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de akaryakıta yapılan zamlar dur durak bilmiyor. Hem akaryakıta hem de vergilere yapılan zamlarla akaryakıt almak neredeyse hayal oldu. Satın aldığı her 100 liralık benzinin 65 lirasını devlete vergi veren vatandaş da haklı olarak isyan bayrağını çekti.

Zammın ardından eylem kararı alan tüketici derneklerine pazar günü yurt genelinde 'kornalı' eylem yapma kararı aldı. Karar başka Maliye ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ve ilgili kuruluşlara da bildirildi. Diğer yandan, akaryakıt sektörü liderleri de akaryakıttaki vergilerin indirilmesi için Enerji Üst Kurulu'na baskı yapmaya başladı.

Şimşek'in kafasına yumurta!
"Burhan Kuzu'nun kafasına inen o yumurta beni üzdü.
Bana yapılsaydı...
Kendimi nasıl hissederdim acaba?
Kötü...
Çok kötü...
Diyorum ki...
Hiç günahı olmayan Burhan Kuzu'ya fırlatılan o yumurta...
Maliye Bakanı'na fırlatılırsa...
Mehmet Şimşek'e.
Üzülür müyüz?
Hadi Özışık'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız...

KENDİ REKORUMUZU KIRDIK

Türkiye, son akaryakıt zamlarıyla kendine ait olan 'benzinin en pahalı satıldığı ülke' rekorunu da yenilemiş oldu. Son artışlara uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının artması sebep gösteriliyor.
                                                                                           
Ancak Türkiye'de akaryakıt ürünlerinden yüzde 65 gibi çok yüksek oranda vergi alınmasının da fiyatları hızla yükselttiği belirtiliyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, zamların bu şekilde devam etmesi halinde nisan ayında 1 litre benzinin 4,5-5 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kaya, gerçekleştirilecek protesto eylemleriyle ilgili olarak da, "Pazar günü araçlarla birlikte trafikte eylem yapacağız, korna çalacağız. Zamlara sessiz kalmamız mümkün değil. Maliye'nin 'vergileri indir' çağrımıza sessiz kalmamasını bekliyoruz." dedi.

Nazım Kaya, akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerin azaltılması talebiyle ilgili de şöyle konuştu:

"Geçen yıl, şirketlerin kârlarıyla ilgili tepki oluştu, tavan fiyat kondu, 20 kuruş indirim oldu. Ama Maliye, vergiyle geri aldı. Şimdi 1 litre benzinin fiyatında, 2,65 lira vergi alınıyor. 1,3 kuruşu da dağıtıcı ve bayi kârları, nakliye, işçi maaşları, istasyon giderlerine gidiyor. Bu adalet mi? Bu çarpıklığın düzeltilmesi lazım." Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur. Akaryakıtçılar ile devlet zam yarışı içinde."

BU GÜNLERE NASIL GELDİK?

Enerji Üst Kurulu, geçen sene zam yağdıran şirketlere dur demiş, tavan fiyat uygulamasına geçmişti. 28 Mayıs 2009'da ilk tavan fiyatı belirleyen EPDK sayesinde benzinin litresi 20 kuruş ucuzlamış ve 3,20 liradan 2,90 liraya düşmüştü. Ancak, 14 Temmuz'da Maliye Bakanlığı akaryakıttan alınan ÖTV'ye zam yapınca söz konusu 20 kuruşluk indirim, bu kez vergi artışı olarak benzin fiyatına eklenmiş oldu ve fiyat eski seviyesine çıktı. Otomotiv sektörünün satış rekoru kırdığı bir dönemde akaryakıta zam gelmesi manidar bulunurken, söz konusu zamların enflasyon üzerinde de olumsuz etki yapacağına işaret ediliyor.

ÜRKÜTEN ZAM BEKLENTİSİ
HABERİN DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]

DIŞ PİYASADA ZAM BEKLENTİSİ

Öte yandan uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatının 100-110 doları bulabileceği de riskler arasında gösteriliyor.  Enerji uzmanları, Avrupa'daki soğuk hava şartları ve ABD ekonomisindeki iyileşme sebebiyle petrolün daha da yükseleceği uyarısını yaptı. Uzmanlara göre, fiyatlardaki yukarı doğru harekette arz talep dengesinin yanı sıra Euro/dolar paritesi, hava şartları ve daha da önemlisi küresel ekonomide düzelme beklentileri ön plana çıkıyor

Yumurta, zammı unutturdu!

Benzine gelen zamdan sonra Akbil’i doldurayım dedim. Oradan hemen yetişti biri.

Akbil'e benzinden önce zam yaptılar.
Kıpırdayacak derman bırakmadılar millette. Millet alsın kömürü makarnayı, başka bir şey düşünmesin.

Lütfü Türkkan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Asya'da artan petrol talebi, Amerikan ekonomisi hakkında iyimser raporlar ve global petrol stoklarının hızla erimeye başlamasının fiyatları hareketlendirdiği ifade ediliyor. Artan talebin, kriz süresinde oluşturulan atıl kapasiteyi beklenenden daha hızlı bir şekilde eritecek olması da endişeleri artırıyor. Bundan dolayı OPEC'in daha önce varil başına 70-80 dolar fiyat aralığı tahmini için şimdiden 100 dolar rakamları konuşulmaya başlandı.

VERGİ İNDİRİMİ İNCELENEBİLİR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Tüketicilere, yükselen akaryakıt fiyatları ile ilgili tavsiyeniz olacak mı, 'arabanızı kullanmayın' diyebilir misiniz?'' sorusunu ise ''Hayır 'arabanızı kullanmayın' diyemem. Herkes ihtiyacı ve mutlaka bütçesi nispetinde kullanacaktır. İnşallah ümit ediyorum ki fiyatlar uluslararası arenada 75- 80 dolarlar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir'' şeklinde yanıtladı.

Akaryakıt üzerindeki vergilerin yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine ise Yıldız, benzin ve mazot üzerinde yüzde 69-70 seviyesinde vergi bulunduğunu, bunun bütçe gelirleriyle alakalı olduğunu, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu rakamın Maliye Bakanlığı tarafından ''belki tekrar incelenebileceğini'' kaydetti.