BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,88
ALTIN 2.824,81
HABER /  GÜNCEL

Patronlar Erdoğan'ı kızdıracak

Erdoğan işsizlik için öneri yaptı; ancak TOBB'dan "hayır" cevabı geldi. Sert sözleri Hisarcıklıoğlu söylemedi;

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Başbakan'ın önerisini hayata geçirmiyorlar, Anadolu sermayesi Başbakan'ın "bir kişiyi işe alın işsizlik azalsın" önerisine oylama yaparak "hayır" dedi. Erdoğan'ın "sömürü yapıyorlar" eleştirisine de yine Ankara'da yaptıkları toplantıda sert yanıt verdiler.

Açıklama 365 oda ve borsa başkanının 4,5 saat süren "istihdam" konulu toplantısının sonunda geldi. TOBB camiası Başbakan'a "gerçeklikten kopulmasın" sözleriyle seslendi.

İŞÇİ VE İŞVEREN KARŞI KARŞIYA GETİRİLMESİN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsa başkanlarıyla, meclis başkanlarının katıldığı ve istihdam sorunun ele alındığı ''İstişare Toplantısı''nın sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde, ''Biz, haysiyetimiz, onurumuz için çalışarak, bu ülkeye hizmet ediyoruz. İşçi ile işvereni karşı karşıya getirerek, iş barışını bozacak söylemlerden de özellikle kaçınılmasını bekliyoruz'' denildi.

Başbakan'ın her işletme bir eleman istihdam etsin talebine ret yanıtı çıktı toplantıdan. Toplantıda karar alınması için elektronik oylama yapıldı.

Oylamanın sonucunu CNN TÜRK'e Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu özetledi.

Anket sorularını tek tek TOBB Başkanı sordu katılımcılara. "Mevcut şartlar altında, bölgenizde üye sayınız kadar istihdam artışını sağlayabilir misiniz?" sorusuna "hayır" yanıtını verdi işadamları.

HESABINI VEREMEYENLER

TOBB camiası olarak 2002 yılından bu yana her platformda, kayıtlı ekonomiye geçmenin gerekliliğini, kayıtdışı kalanın küçük kalacağını, kayıt altına girmeyen bir ekonominin, haksızlığa ve adaletsizliğe neden olduğunu ifade ettikleri ve ''Hesabını veremeyenin hesap soramayacağını'' söyledikleri hatırlatıldı.

1.5 MİLYON KİŞİYE NASIL İŞ SAĞLANIR?

Açıklamada hükümete de çağrı vardı. Erdoğan'ın istihdam arayışına açık kapı bırakan TOBB'un önerisi şöyle oldu:

"Öte yandan, önümüzdeki üç yıllık sürede, üç milyon kişiye yeni beceriler kazandırılması için gereken mesleki beceri kursları da, hızlı bir biçimde açılmalıdır. Biz Oda/Borsa yönetimleri olarak, bu tür kurslara yönelik yerel talebin belirlenmesi, kurs içeriklerinin oluşturulması ve bu kurslarda eğitilenlerin, hizmet içi eğitimi ve şirketlerle eşleştirilmesi konusunda, aktif destek vermeye hazırız."

HİSARCIKLIOĞLU KATILMADI

Saatlerce başkanlık yaptığı toplantının sonunda ortaya çıkan bu sert açıklamayı TOBB Başkanı yapmadı. Başbakan'ın açıklamalarının ardından yapılması kararlaştırılan bu toplantı için TOBB Başkanı yurt dışı gezilerini iptal etmişti.

Ama kameraların karşısına çıkmak yerine açıklamayı televizyondan canlı yayında izlemeyi tercih etti.