NATO Genel Sekreteri Rasmussen, bugün bakanların karar almasının ardından, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirmek için pratik düzenlemelerin yapılacağını söyledi.
Abone olNATO ülkeleri dışişleri bakanları, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi konuşlandırılması talebini onaylamak üzere Brüksel'de toplandı.
28 üye ülke temsilcisinin öğleden sonraki oturumda, Türkiye'nin talebini resmen kabul etmesi bekleniyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantıların açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını" belirterek şöyle konuştu: "NATO müttefiklerinin günün ilerleyen saatlerinde bir karar vermesini bekliyorum. Müttefiğimizi savunmak ve her türlü tehdide karşı caydırıcı olmak için kararlılığımızı göstereceğimizden eminim."
Rasmussen, kurulacak sistemin yalnızca savunma amaçlı olacağını vurgulayarak, "uçuşa yasak bölge veya herhangi bir taarruz operasyonunu desteklemeyeceğinin" altını çizdi.
NATO Genel Sekreteri, bu hususu Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a "açık bir dille" anlattığını sözlerine ekledi.
Rasmussen'in belirttiğine göre, Patriot sistemine sahip olan Almanya, Hollanda ve ABD önümüzdeki "haftalar içinde" füzelerin yerleştirilmesi için pratik düzenlemeleri yerine getirecek.
Füzelerin yerleştirileceği mevkileri belirlemek için görevlendirilen NATO uzmanları halen Türkiye'de çalışmalarını sürdürüyor.
Almanya'nın Türkiye'ye silah ve personel aktarabilmesi için hem parlamentonun hem de bakanlar kurulunun onayı gerekiyor.
Hollanda'da ise bakanlar kurulu kararı yeterli olacak.
Kimyasal silah kaygısı
Rasmussen'e gazeteciler, Türkiye'nin ve ABD'nin, Suriye'de bulunduğu sanılan kimyasal silahlarla ilgili kaygılarını dile getirdiklerini hatırlattı.
Suriye'nin füzelere ve kimyasal silahlara sahip olduğunu bildiklerini belirten Rasmussen, "Tabi ki bu hesaplamalarımız dahilinde olmak zorunda. Müttefiğimiz Türkiye'ye etkili savunma ve koruma sağlamanın aciliyetinin bir sebebi de bu" diye konuştu.
Muhaliflerin 20 aydır sürdürdüğü isyanı bastırmaya çabalayan Suriye yönetimine de mesaj gönderen NATO Genel Sekreteri, "Kimyasal silahların olası kullanımı bütün uluslararası toplum için tamamen kabul edilemez olur. Her birileri bu berbat silahlara başvurursa, uluslararası toplumdan acil bir tepki beklenir" dedi.