Patlamaya ilişkin iddiaya göre cephanelikteki mühimmatlar Susurluk mühimmat deposundan getirildi.
Abone olİNTERNETHABER - Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu korkunç patlamaya dair şoke eden bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre patlamada kışla komutanının ihmali var.
Mühimmatlar tren istasyonunda indirildikten sonra kamyonlarla birliğe taşındı. Kışla komutanının "10 gün sonra denetlemem var. Ne yaparsanız yapın depoları düzenleyin ve sayımı tamamlayın." emrinin ardından çalışmalar gece saatlerinde de yapılmaya başlandı.
Buna göre tasnif ve istifleme işlemleri iki gün üst üste acemi askerlerle sabah 07.00-23.00 arasında yapıldı.
Koç: “Akla her soru geliyor” CHP sözcüsü Haluk Koç Afyon’daki temaslarından sonraki görüşmemizde şu bilgileri verdi: “Tabii çok üzücü bir facia. Yaralıları ziyaret ettik. Yetkililerden bilgi aldık. Görgü tanıklarını dinledik. Patlamanın çok şiddetli olduğunu söylediler. 6 şiddetinde bir deprem gibi hissedilen bir patlama olduğunu ifade ettiler. Bu mühimmat depolarının NATO standartlarında olduğu bilgisi de bize verildi. Güvenlik kuralları var. Bu nedenle Sayın Eroğlu’nun Afganistan’la, Pakistan’la kıyaslama yapması anlamlı değil. Ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Bize savaş hali dışında gece sevkiyat yapmanın yasak olduğunu da söylediler. Bu depolara Susurluk’ta kapatılan bir depodaki mühimmatın nakledildiğini belirttiler. Bu mühimmat içinde 1970’lerden kalma olanların bulunduğu da söylendi. Ayrıca fünye ile bombaların ayrı yerlerde bulunması gerektiği belirtildi. NATO standartlarında güvenliğe sahip bir mühimmat deposunda nasıl bir kaza olabilir bilemiyorum. Şu yaşadığımız konjonktürde akla her soru geliyor! Neden gece tasnif yapıldığı, savaş hali olmadığı halde neden gece sevkiyat yapıldığı gibi sorular var. Ayrıca şehit olan askerlerimizden 15’inin kısa dönem askerlik yapan üniversite mezunu askerler olduğu ve buraya üç gün önce geldikleri de söylendi.” |
DENETİM UĞRUNA ÖLÜME YOLLADI
Oysa askerî kurallara göre cephaneliklerde gece çalışma yapılmıyor. Ancak denetime yetiştirme amacıyla tasnife geç vakitlere kadar devam edilmiş. Hatta bir aracın farları, askerlerin ellerindeki fener ve çakmak gibi aydınlatma imkânlarıyla istifleme yapıldığı iddia edildi. Patlamanın da bu istifleme sırasında acemi askerlerin istiflemeyi yanlış yapmalarından kaynaklanmış olduğu ileri sürülüyor..
ŞEHİT BABASI İDDİALARI DOĞRULADI
Bir şehit babasının, patlamadan bir saat önce oğluyla yaptığı telefon görüşmesi de iddiaları doğrular nitelikte.
Acılı baba, "Depoda C-4 patlayıcılar, G-3 mermileri ile el bombaları bulunuyormuş. Susurluk'taki 44. Mühimmat Bölük Komutanlığı'ndan gelen mühimmatları yerleştiriyorlarmış." dedi.
BU KAZA OLAMAZ
Askeri uzmanlar da patlamayla ilgili "kaza" ihtimaline inanmıyor. Görüşler şöyle;
- Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Bunun kaza olması çok zor. Sabotaj ihtimali öne çıkıyor. Normal el bombasının nasıl depolanacağı, nasıl taşınacağı belli. Fünyesiyle gövdesinin ayrı ayrı depolanması gerekiyor. İkisi bir araya neden ve nasıl getirildi? TSK'da gece sayım yasaktır. Emri kim vermiş? Sayım yapanların uzman personel olması gerekiyor. Bu sorular yanıtlanmalı.
- Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen: Bu patlama içeride olduysa -ki yetkililer öyle ediyor- depolardaki mühimmatın bu boyutta çevreye saçılmaması gerekirdi. Ama ortaya çıkan görüntü mühimmatın geniş bir alana dağıldığını ortaya koyuyor. Bu da patlamanın taşıma sırasında gerçekleştiği ihtimalini güçlendiriyor. Demek ki acil bir nakliye gerekti.
İLK DEĞİL AMA EN AĞIRI
Bugüne kadar mühimmat depoları ve cephane üretim fabrikalarında meydana gelen önemli patlamalar:
- 9 Temmuz 2012 : İzmit'in Rahmiye Köyü / 4 sivil görevli yaralandı.
- 2 Ocak 2012: Kırıkkale'nin Yahşihan İlçesi'nde Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesis / 4 işçi hayatını kaybetti.
- 29 Ağustos 2008 : Kırıkkale MKE'deki patlamada 3 kişi öldü ve 16 kişi yaralandı.
- 3 Temmuz 1997: Kırıkkale MKE'de büyük bir patlama oldu. 3 kişi hayatını kaybetti.
- 1989: İzmit Deniz Kuvvetleri Donanma Komutanlığı bakım atölyesinde yangın 3 asker şehit oldu
- 1987: Erzurum 9. Kolordu Komutanlığı/ 7 asker şehit
- 18 Haziran 1986: Kırıkkale Yahşihan / 19 kişi yaralı 8 İki ay sonra yine aynı yerde 7 itfaiye eri can verdi.