Son 5 yıldır pazar fiyatı çok düşük olan patatesin 2013 yılında üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Seza...
Abone olSon 5 yıldır pazar fiyatı çok düşük olan patatesin 2013 yılında üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yaşanan fiyat tutarsızlığının aslında üreticileri sevindirse de, tarım açısında olumlu olmadığını söyledi.
2013 yılı İnegöl tarımını değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 2013 yılında yine dört mevsiminin tüm güzelliklerini doya doya yaşayan İnegöl’ün, 4 belde ve 91 köyünde tarla bitkilerinin, meyveciliğin yanında ikinci ürün yetiştiriciliğinin de geliştiğini ifade ederek, “Bu yıl baklagillerden kuru ve yeşil fasulye ile nohut yetiştiriciliği ön planda. Hayvancılığımıza teşvik için yem bitkilerinden silajlık mısır, yonca, korunga, fiğ üretilmektedir. Endüstri bitkileri olarak patates, şekerpancarı tarım ekonomimizin bel kemiğini oluşturuyor. Türkiye’de çerezlik ayçiçeği üretiminde ilçemiz ilk sıradadır. Her türlü sebze, birinci ürün ve ikinci ürün olarak yetiştirilmeye başlanmış, damlama sulama tekniğiyle verim artışı sağlanmıştır” diye konuştu.
Erkenci kirazın piyasada beklenen ilgiyi görmediğini belirten Çelik, “2013 yılı meyvecilikte, Bursa yöresinde yetiştirilen elmanın yüzde 25’i, armudun yüzde 30’u, şeftalinin ise yüzde 40’ı ilçemizde üretilmiştir. Şu anda İnegöl’ün çeşitli yerlerinde faaliyette bulunan toplam 16 bin 750 ton kapasiteli, 13 adet soğuk hava deposu ile yurt içi ve yurt dışı meyve talebinin karşılanma süresi uzamıştır. İlk ürünümüz olan erkenci Kiraz piyasada beklenen ilgiyi görmemiş ve istenilen fiyata ulaşmamıştır. İkinci çeşit olan Napolyon cinsi kirazın ise pazarda fiyatı yüksekti. Fakat bazı yerleri dolu vurduğu için onun da çiftçimize bir katkısı olmamıştır. Kurşunlu beldemizde çilek tarımı önemli bir gelir kaynağı olup, yediveren çilekler mayıs-ekim ayları arasında toplanıp, günlük 20 tona yakın sevkiyat gerçekleştirilmiştir. Sofralık üzüm yetiştiriciliği hızla gelişmekte olup, uygulanan modern yetiştiricilik yöntemleri ile kalite ve verim artışı sağlanmaktadır. Üzümsü meyvelerden ahududu organik olarak yetiştirilmekte ve ürünler yurtdışında alıcı bulmaktadır” dedi.
Son 5 yıldır pazar fiyatı çok düşük olan patatesin, bu sene üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü belirten Çelik, “Dönümünden 3-4 ton alınan patates, çiftçimize dönümden 3-4 bin lira kadar ortalama kazanç getirmiştir. Biz, geçen yıl yaptığımız değerlendirmelerde, tıpkı fasulye ve soğanın bizleri şaşırttığı gibi patatesin de bu yıl böyle olacağını söylemiştik. Bu tutarsızlık aslında üreticisini sevindirse de, tarım açısından olumlu bir durum değildir. Bir ülkede tarımın gelişmesi isteniyorsa, öncelikle üretim planlaması yapılmak zorundadır. Piyasadaki bu tutarsızlık, ürünlerin bir dönem yüksek fiyatlara satılması ve ardındaki yıl o üründe üretim patlaması yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
(İHA)