Pasaportunuz olmasa da gezebileceğiniz ülkeler
Pasaportunuz yok mu? Olsun, pasaportsuz olarak da Türk kimliğinizle gidip gezebileceğiniz ülkeler var!
Pasaportunuz yok mu? Olsun, pasaportsuz olarak da Türk kimliğinizle gidip gezebileceğiniz ülkeler var! Hiç pasaport, vize derdiyle uğraşmadan tatile çıkmak ne güzel olurdu, değil mi? İstanbul'dan tarifeli uçuş seferleriyle ulaşabileceğiniz Batum Havalimanı, pasaportsuz giriş yapabilme imkanıyla popüler bir destinasyon. Biz Türkler de Gürcü dilinde "merhaba" demek olan "Gamarcoba"yı sık sık söylemeye başladık. Haftanın her günü İstanbul - Batum seferlerinin yapılıyor olması da Batum'u cazip hale getiren özelliklerden biri. Batum, ya da Gürcü dilindeki söylenişi ile Batumi, Gürcistan'a açılan kapımız olmasına karşın tabi ki ülkenin görülmeye değer tek şehri değil. Başkent Tiflis, Rioni Nehri'nin kıyısına kurulu ülkenin ikinci büyük şehri Kutayıs ve Signagi, Gürcistan'ın gezip görülebilecek en bilindik şehirleri. Çarlık dönemi, SSCB dönemi ve şimdiki kapitalist etkiyi bir arada görebileceğiniz Gürcistan şehirlerinde, doğu ve batı uygarlıklarının bir sentezini göreceksiniz. Pasaportsuz seyahat ederken yurtdışında olduğunuzu unutmak mümkün. O yüzden Gürcistan'da kalabilme sürenizin 90 günle sınırlı olduğunu ve girişte verilen, doldurulması zorunlu “Giriş-Çıkış Formu”nu kaybetmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. En kesin bilgi için Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin sayfasını ziyaret etmenizi öneririz.
Gürcistan'ın güney bölgesinde yer alan başkentin kuruluşu, Gürcü efsanesine göre 5. yüzyıla kadar dayanıyor. Kral Vakhtang Gorgasali tarafından kurulduğu rivayet edilen eski şehir, Avrupa ve Asya kültürleri arasında takılıp kalmış bir geçiş yolu gibi. Dar ve dolambaçlı sokakları, geleneksel cumbalı evleri ve hanlarıyla çevrili eski şehir bölgesi bunu kanıtlıyor. Ülkenin dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan turist ve ticaret merkezi olan Tiflis'te eski şehir, başkentin büyük bir kısmını kaplayarak turistleri kendine çağırıyor. Tiflis, bize büyük benzerlikler gösteren mutfağıyla yemek konusunda memleket hasreti çekmeyeceğiniz şehirler arasında! Eski şehir bölgesinde görülebilecek bir çok ilgi çekici yer var. Doğu ve batı kültürünün harmanlandığı bu bölgede kiliselerden tutun da hamam ve cami bile görebilirsiniz. Tarihi dokusu korunmuş ve restorasyondan geçmiş binalar çok etkileyici. Chardin bunların başında geliyor. Dükkanları gezebilir, kafelerde kahvenizi yudumlayarak keyifli bir mola verebilirsiniz. Şehrin diğer bir bölgesindeki Rustaveli Caddesi’ndeki yapıların ise mimarileri görülmeye değer. Eğer biraz da lüks bölümünü gezmek isterseniz, Vake bölgesine uğramanızı tavsiye ederiz. Sovyet dönemini merak ediyorsanız ünlü KGB kafe uğrayabileceğiniz ilginç mekanlardan biri.
Sınır komşumuz olması ve Gürcistan'a Türkiye'den kimlikle giriş yapılabilmesi nedeniyle Türkler tarafından en çok bilinen Gürcistan şehrinin Batum olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca hemen hemen her yerinden denize girilebilmesi, nemli bir havası olmaması ve sürekli gelişen yapısı ile Batum, özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki Türkler için çok cazip. Haziran-Eylül ayları arasında. yaz tatilini yurtdışında geçirmek hem de denize girip, eğlenmek için tercih edilebilir. Şehir merkezinde görülecek yerler arasında Avrupa Meydanı, Tiyatro Meydanı, şehrin konser alanı olan Batum Bulvarı ve dünyanın en eski ve en büyük ikinci botanik parkı olan Batumski Botaniciski Sad yer alıyor. Tamı tamına 1200 gül çeşidi bulunan botanik parkı, bahar ve yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız başlı başına bir ziyaret sebebi. Gitmişken şehir merkezindeki Batumi Plaza'ya uğrayabilir, telefon, bilgisayar gibi elektronik alışverişinizi ucuza getirebilirsiniz.
Gürcistan'ın ikinci büyük şehri olan Kutayıs, Sovyetler Birliği'nden kalma görüntüsünü henüz fazla yenilememiş ve ilk gördüğünüzde zaman makinesi ile eski zamanlara gitmişlik hissi yaratıyor. Rioni Nehri'nin hayat verdiği şehir, oldukça ilginç bir deneyim sunuyor. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Gelati Manastırı ve Bagrati Katedrali görülmeye değer.