BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Pasaport ve ehliyet işlemlerinde müjdeyi Süleyman Soylu açıkladı

Pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri artık Nüfus Genel Müdürlüğü'nde yapılacak. Pasaport ve Sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin devir töreninde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Soylu, "Vatandaşlarımızın pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı birimlere başvurmasına gerek kalmayacak. 2 Nisan'dan itibaren tüm bu işlemler için ilçe nüfus müdürlüklerimize başvuru yapılacak" dedi.

HİZMETLERDE SADELEŞME: Bu kapsamda Ankara'da bir otelde pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin devir töreni düzenlendi. Programda konuşan Soylu, özellikle kamu verimliliğini arttırma noktasında Bakanlığın ürettiği bazı hizmetlerin yapısında değişiklikler ve sadeleştirmeler yapma kararı aldıklarını belirterek, bu kapsamda öncelikle bir hizmet sunumu envanteri çıkarttıklarını kaydetti. Soylu, bu envanterde yaptıkları incelemelerde sundukları bütün hizmetlerden toplam 2 bin 185 belge istendiğini gördüklerini anlatarak, yaptıkları çalışmalarla bu belgelerden şimdilik 754 tanesini kaldırdıklarını dile getirdi.

AYRI AYRI BELGE SUNMAK ZORUNDA KALMAYACAK
Bir önemli avantajın da vatandaşın pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı birimlere başvurmaya gerek kalmamaması olduğunu belirten Soylu, "2 Nisan'dan itibaren tüm bu işlemler için ilçe nüfus müdürlüklerimize başvuru yapılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi işlemleri aynı yerde yapılacağından vatandaşımızın birden fazla belge için başvuru yapması gerektiğinde ayrı ayrı belge sunmak zorunda kalmayacaktır. Ayrıca ehliyetin, nüfusun, pasaportun verilerini bilgi için kullanabilme imkanına da sahip olabilecektir. Biz vatandaşımızdan belge istemeyeceğiz. Çünkü, birçok kurumla yapmış olduğumuz entegrasyonla vatandaşlarımızın bilgilerini bilişim üstünden temin edeceğiz ve vatandaşımıza büyük bir kolaylık sağlayacağız. Biyometrik veriler, yani el ve parmak izleri, şimdi nüfus idaresinde de yepyeni sisteme geçiyoruz. Bu el ve parmak izleriyle ilgili olarak da bu yeni geçtiğimiz sistemde vatandaşımız bir kere bu parmak izini ehliyete, pasaporta veya nüfus kağıdına verdiğinde, bunun sadece bir sonra geldiğinde teyidi yeterlidir. Teyidi yeterli olduğu andan itibaren depoda olan bilgisini alacak, getirecek ve onun üzerinden de eşleştirecektir. Bu modern bir hizmettir, esas itibariyle vatandaşımızın olağan hayat akışını kolaylaştıran bir hizmettir" şeklinde konuştu.

NOTERLERDE RUHSAT DEVRİ HİZMETİ
Bakan Soylu, 1 Şubat 2018'de Adalet Bakanlığı, Türkiye Noterler Birliği ve İçişleri Bakanlığının üçlü bir entegrasyona gittiğini, bu kapsamda araç sicil ve tescil işlemlerinin noterlere devredildiğini aktararak, "Bu sayede vatandaşımız büyük bir tasarruf sağladı. Sadece bizim bu konuyla ilgili azalttığımız maliyetten dolayı aynı zamanda kurumlararası gidip gelmekten kurtuldu. Gittiği yerde net bir şekilde tek bir işlemi yapabilme kabiliyetine sahip oldu, vatandaşımız özellikle bu işteki aracılardan ve oraya ödeyeceği maliyetten de kurtuldu. Şu anda gerçekleştirilen işlem sayısı 1 milyon 220 bin. Bu önemli bir rakam" dedi.

20 MİLYON 500 BİN KİŞİ YENİ KİMLİĞİNE KAVUŞTU
Türkiye Cumhuriyet kimlik kartı projesinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Soylu, şu ana kadar 20 milyon 500 bin yeni kimliğin verildiğini bildirdi.

BAŞVURU NOKTALARI ARTTI
Bakan Soylu, yapılan bu düzenlemeyle pasaport başvuru noktasının 503 merkezden 761 merkeze, sürücü belgesi başvuru noktasının ise 596 merkezden 690 merkeze çıktığını kaydetti. Soylu, "İnşallah 2 Nisan tarihinden itibaren pasaport ve sürücü belgesi verilme işlemleri tamamen nüfus müdürlükleri eliyle gerçekleşecek ve vatandaşlarımız daha yüksek standartlarda ve hızla bir hizmete kavuşmuş olacaktır. Özellikle emniyet teşkilatı üzerindeki bürokrasi ve evrak yükü ortadan kalkacak. Burada açığa çıkacak önemli miktardaki emniyet yetkililerimizi asli görevlerinde, özellikle trafik denetlemelerinde kullanmak üzere bir planlama içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.  

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, vatandaştan kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı biyometrik veri istenmesi uygulamasının sona ereceğini belirterek, "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur." dedi.

"Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni" İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner'in katılımıyla bir otelde düzenlendi.

Güner, törende yaptığı konuşmada, Genel Müdürlükçe bir saatte toplam bin 500 pasaport basabilecek üç makine ile 1 milyon 126 bin 815 pasaport defteri satın alındığını belirtti. 

Pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin devri çalışmaları süresince 116 milyon 963 bin 199 liralık harcama yapıldığını, bu süreçte il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde çalışan 7 bin 538 nüfus personeline ek olarak bin 200 sözleşmeli nüfus personeli alındığını aktaran Güner, 836 emniyet personelinin de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde görevlendirildiğini söyledi.

Güner, pasaport ve sürücü belgeleri başvuru ve kişiselleştirme yazılımının TÜBİTAK tarafından MERNİS üzerinde çalışan bir yazılım olarak geliştirildiğini ifade etti. Entegre sistemler aracılığıyla diploma, kurs sertifikası, harç ve defter bedeli, GBT, adli sicil gibi 92 çeşit sorgunun hızlı bir şekilde web servisleri aracılığıyla yapıldığını söyledi. Güner, vatandaşlardan bunlara ilişkin belge istenmeyeceğini kaydetti.

YENİ PASAPORTLARIN ÖZELLİKLERİ
Güner, 2 Nisan'dan itibaren verilmeye başlanacak ikinci nesil elektronik pasaportların, polikarbon yapıda, lazerle yazılan, çipleri polikarbon malzemenin içine entegre, Avrupa Birliği vize serbestisi kriterleri olan SAC ve EAC özelliklerini tam karşılayan pasaportlar olduğunu ifade etti.

Pasaport ve sürücü belgesi başvuru noktalarının sayısının artırıldığına dikkati çeken Güner, 2 Nisan itibarıyla hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurularının 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport ve sürücü belgesi başvurularının ise ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacağını anlattı.

AYRI AYRI BİYOMETRİK VERİ VE BELGE İSTENMEYECEK
Acil haller dışında işlemlerin randevu sistemiyle yürütüleceğini bildiren Güner, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili devir işlemi tamamlandığında, vatandaşlar kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için farklı kurumlara başvuruda bulunmak zorunda kalmayacak, nüfus müdürlüklerinden tüm işlemler için başvuruda bulunabilecektir. Vatandaştan alınacak biyometrik veriler ve diğer belgeler, kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için kullanılabilecek, vatandaşlardan ayrı ayrı biyometrik veri ve belge istenmeyecektir.

EGM'den aktarılması beklenen 25 milyon civarındaki parmak izi verisine, ilk defa alınacak olan verilerin de eklenmesiyle veri tabanı kapasitesi arttıkça, herhangi bir belge için önceden bir kez parmak izi ve fotoğraf vererek, imzasını taratan vatandaşlar, bir başka belge için geldiklerinde parmak izi okuyucunda kendilerini tanıttıklarında müracaatları doğrudan sonuçlandırılacaktır. Böylece veri tabanı genişledikçe nüfus müdürlüklerindeki başvuru süresi azalacaktır."

KİMLİKLER İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ YOK
Nüfus cüzdanlarının kimlik kartlarıyla değiştirilmesi için yasal olarak belirlenmiş son bir tarih bulunmadığını hatırlatan Güner, sürücü belgelerinin değiştirilmesi sürecinin 2015'ten itibaren devam ettiğini, bununla ilgili son tarihin ise 2020 olarak belirlendiğini ancak Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Güner, "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur." dedi.