BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,55
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Part-time çalışanlara müjde gençler ve ev hanımları

Part-time çalışanlara müjde torba yasadan çıktı. Sosyal güvenlik yazarı Cem Kılıç yeni düzenlemenin ayrıntılarını yazdı.

Abone ol

Part-time çalışanların gelir testine girme zorunluluğu kaldırıldı. Üniversite öğrencileri ev hanımları  artık kayıt dışı çalışmak zorunda kalmayacak.

Geçen hafta TBMM'den geçen torba yasa, hayatımızı yakından ilgilendiren düzenlemeler barındırıyor. İşte onlardan bazılarını Milliyet yazarı Cem Kılıç köşesinde böyle paylaştı:

15-24 YAŞA TEST YOK

Part-time çalışanların yüzde 23’ü 15-24 yaş arası gençler. Yani, part-time çalışan yaklaşık her dört kişiden biri üniversite eğitimine devam etmesi halinde ailesi üzerinden sağlık hizmeti alabilir durumda. Diğer yandan, 15-24 yaş arası part-time çalışan kişilerin yüzde 29’u sigortasız çalışıyor. Meclisten geçen Torba Kanun ile bu gruptaki kişilerin kayıt dışı istihdamının önüne geçilmesini sağlayacak çok önemli bir düzenlemeye imza atıldı. Düzenleme ile özellikle bu yaş grubundaki kişilerin “sağlık hakkımı kaybederim” endişesiyle sigortasız çalışmayı kabul etmesi son bulacak.

EV HANIMLARI PART TİME ÇALIŞABİLECEK

Ev hanımları da düzenleme sonrası gönül rahatlığıyla part-time çalışacak. Köşedeki mantıcıda haftanın iki günü çalışan bir kadın, bu çalışması nedeniyle gelir testine girmek zorunda olmayacağı ve sigortalı eşinin üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebileceği için kayıt dışı çalışmayacak. 

Diğer yandan, part-time çalışan ancak bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayanların gelir testine girmeleri ve sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları gerekecek. Bakmakla yükümlü olmayan kişiler eğer ay içerisinde 20 gün ve daha az süreyle çalışıyorlarsa ceplerinden sağlık sigortası primi ödemeye devam edecekler.

GENÇLER KAYITSIZ ÇALIŞIYOR ÇÜNKÜ!

Part-time istihdam edilen kişiler arasında kayıt dışılığın bu kadar yaygın olmasının en önemli nedeni, part-time çalışan kişilerin sağlık hakkından yararlanmaları konusundaki düzenleme. 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, sigortalı çalışan babasının üzerinden sağlık hizmeti alabilir durumdayken, harçlığını çıkarmak için haftanın 3 günü çalışmaya başlarsa, gelir testine girmek ve adına çıkan prim borcunu ödemek zorunda. Yani, harçlığımı çıkarayım derken, borçlu çıkıyor. 

Part-time çalıştığı için anne babası üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edemeyen öğrenciye ebeveynlerinin geliri üzerinden prim borcu çıkarılıyor. Yeni düzenleme ile bu garabet son bulacak.

Artık part-time çalışanlardan, bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olanlar, gelir testine girmek zorunda kalmayacaklar. 

SON DURUM NE?

Bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler temel olarak eşi ve çocuklarıdır. 18 yaş üstü çocuklar anne  babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemezler. Ancak lise eğitimine devam eden çocuklar 20, yüksek öğrenime devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar anne  babası üzerinden sağlık hizmeti alabilirler. Diğer yandan, eşi çalışan bir kişi yaş fark etmeksizin eşi üzerinden sağlık hizmeti alabilir. İstisnai durumlarda, sigortalının anne  babasının da sigortalı üzerinden sağlık hizmeti alması mümkündür.