İlaç takip sisteminin güvenilirliği için okuma yazma bilmeyenler parmak izi basacak.
Abone olOkuma yazma bilmeyenler, elle yazılan reçetelerle eczaneye başvurduğunda, ilacı teslim alanın tespiti için reçetenin arkasına imza niteliği taşıyan "parmak izlerini" basacaklar.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, geçen hafta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile imzalanan ek protokolle okuma yazma bilmeyenlerin eczanelerden ilaç almasına ilişkin esasların belirlendiğini söyledi.
Türkiye'de e-reçete ve kağıt reçete olmak üzere iki reçete bulunduğunu anımsatan Çolak, hekimlerin özel hazırlanmış kağıda elle yazdığı kağıt reçetenin, Medula sistemi çalışmadığında, acil reçetelendirme gerektiğinde, TSKi mensuplarının reçetelerinde ya da majistral formül ihtiva eden durumlarda kullanıldığını anlattı.
Kağıda yazılan reçetelerde, ilacı teslim alan kişinin tespitinde zorluklara neden olduğunu dile getiren Çolak, "Özellikle okuma yazma bilmeyenler, imza da atamıyorlar. Bunlara ilişkin sorunlar çıkıyor. Bu kişiler, nüfus cüzdanlarını göstererek alıyorlardı. Ancak reçetenin arkasını imzalayamadıkları için daha sonra eczacılar teftişlerde ilacın teslim edilip edilmediğine yönelik sorunlar yaşayabiliyordu" diye konuştu.
Mutabakat tamam
Çolak, ilacın sahibine teslim edildiğinden emin olunabilmesi ve sıkıntıların ortadan kalkması için protokolle önlem alındığına işaret etti.
Bu kapsamda, kağıt reçetelere "parmak izi" uygulaması getirileceğini ifade eden Çolak, "Artık, okuma yazma bilmeyen reçete sahipleri, eczaneye başvurduğunda, reçetenin arkasına parmak izlerini basacaklar. Dolayısıyla, reçete sahibinin parmak izi, söz konusu ilaçların sahibine teslim edildiğini göstermiş olacak" diye konuştu.
SGK ile konuya ilişkin mütabakatın sağlandığını, gerekli mevzuat üzerinde çalışıldığını belirten Çolak, önümüzdeki günlerde yetkili kurumlarca duyuruların yapılacağını sözlerine ekledi.