Banka müşterilerini, parmaklarındaki damar haritasından tanıyan teknoloji İngiltere'ye de geldi. Banka hesaplarına erişimde şifre ve sayı kullanmak yerine, bir tarayıcıya parmaklardan birini dokundurmak suretiyle işlem yapılabilecek.
Abone olBanka müşterilerini parmaklarındaki kendilerine özgü damar haritasından tanıyan teknoloji İngiltere'ye de geldi.
Bundan böyle müşteriler, banka hesaplarına erişimde bir dizi şifre ve sayı kullanmak yerine, bir tarayıcıya parmaklarından birini dokundurmak suretiyle işlem yapmaya başlayabilecek.
Parmaklardaki damar haritasını esas alan teknoloji, parmak izi teknolojisinden epey farklı.
Barclays bankası, ilk aşamada bu hizmeti kurumsal müşterilerine sunacak.
Ama gelecekte "parmak damar izi" sisteminin tüm müşterilere önerilmesi bekleniyor.
Bu tanıma işlemi için tenis topu büyükliğinde bir seyyar tarayıcı, bilgisayarın USB girişine takılıyor ve kızılötesine yakın ışınlarla parmak içindeki, herkesin kendine özgü damar haritası kontrol ediliyor.
Dolandırıcıların benzer ya da kopya parmak üretmelerinin önüne geçilmesi için, tarayıcı sadece "canlı parmak" kontrolü yapacak şekilde programlandı.
Yolsuzlukla yeni mücadele yöntemi arayışı
Banka müşterileri hesaplarına erişim için çok sayıda şifre ve giriş kodu ezberlemek ve kullanmak zorunda olmaktan bıktığından, bankalar yolsuzlukla mücadele konusunda yeni yöntemler arıyor.
Yeni teknolojiye, Japon firması Hitachi öncülük ediyor.
Teknoloji geçtiğimiz yıllarda, Japonya'nın yanı sıra Türkiye ve Polonya'da bazı bankaların ATM'lerine yerleştirildi.
Böylece müşteriler banka kartı ya da özel şifre kullanmaksızın para çekebiliyor.
Tarayıcı cihaz farklı bilgisayarlara takılabiliyor. Müşteri hesabına girmek istediğinde, "parmağını hafifçe tarayıcıya dokundurması" isteniyor.
Bundan sonra "parmak saptandı" mesajı geliyor ve onaylanırsa birkaç saniye içinde banka hesabına erişime izin veriliyor.
Barclays, söz konusu teknolojinin epeyce pahalı olduğunu ve bu teknolojiden yararlanmak isteyen müşterilerden ücret alınacağını belirtiyor.
Tarayıcı cihazın genel müşteri kitlesine yayılması için henüz erken olduğunu belirten Barclays'in bireysel ve kurumsal bankacılık bölümü başkanı Ashok Vaswani, "sürekli büyük para aktarımları yapan şirketler açısından bu yöntem gayet mantıklı" diyor.
15 yıldır bu teknolojiyi araştıran Hitachi, insanın damar şekillerinin daha anne karnındayken belirlendiğini ve yaşam boyu pek değişmediğini kaydediyor.
Ancak insanların biyometrik bilgilerinin, dolandırıcılar ve hatta hükümet kurumlarınca kullanılmasından veya istismar edilmesinden kaygı duyanlar da var.
Barclays bankası, müşterilerinin parmak damarı bilgilerinin güven altında olacağını; bu bilgilerin merkezi sistemde depolanmayacağını ve kamusal kaydı da bulunmayacağını vurguluyor.