BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,77
ALTIN 2.979,56
HABER /  DÜNYA

Paris'te 'protesto yasağına' tepki yağıyor

Fransa'da Paris Valiliği'nin İsrail'in Gazze saldırılarının protesto edileceği gösterileri yasaklamasına rağmen bugün binlerce kişinin Barbes meydanında toplanması bekleniyor.

Abone ol

Fransa'da Paris Valiliği'nin İsrail'in Gazze saldırılarının protesto edileceği gösterileri yasaklamasına rağmen bugün binlerce kişinin Barbes meydanında toplanması bekleniyor. Yasak kararı ayrıca ülkede insan hakları konusunda tartışmalara neden oldu.

Paris Valiliği, bugün yapılacak Filistin'e destek gösterilerini, kamu düzenini tehdit ettiği ve şiddet olaylarına neden olabileceği gerekçesiyle yasaklamıştı. Valilik Paris'te bugün yapılacak eylemleri yasaklasa da eylemlerin ana organizatörü Fransa-Filistin Dayanışma Örgütü, saat 15.00'da Barbes meydanında olacaklarını açıkladı.

İsrail'in dünyanın gözü önünde yaptığı bu soykırım karşısında daha fazla susamayacaklarını dile getiren örgüt, Paris Valiliği'ndeki siyonist lobinin tüm engellemelerine rağmen vazgeçmeyeceklerini belirtti. Bugün Paris'in yanı sıra Lyon, Marsilya, Lille, Montpellier, Strasbourg, Toulouse, Nantes, Saint-Etienne, Nice gibi birçok kentte Filistin'e destek gösterileri yapılacak.

Yasak kararı, birçok sivil toplum kuruluşu ve hukukçulardan da büyük tepki aldı.

Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Oben Ayyıldız, gösteri ve toplanma hakkının ihlal edildiğini, sosyalist hükümetin yasak kararıyla tarihi bir utanca imza attığını söyledi. Ayyıldız, haklar ve özgürlükler ülkesi olarak bilinen Fransa'nın bu kararı almasında Yahudi lobisinin etkisi olabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Fransa'da eylem yapma ve toplanma hakkı hem anayasanın 10. maddesiyle hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesiyle garanti altına alınmıştır. Elbette yasaklanacağı durumlar olabilir ancak gerekçelerine bakmak lazım. Burada valilik, geçen hafta sinagoglara yapılan saldırıları gerekçe göstermiş. O zaman bu yasakta oran aramak gerek. Tüm Paris genelinde yasaklamak yerine Sinagog yakınlarında yasaklanarak yasağın sınırı daraltılabilirdi. Bir hukukçu olarak söyleyebilirim ki bu durum hem anayasanın hem de AİHS'in ilgili maddelerini açıkça ihlal ediyor. Olayı tersten okursak, Fransa'da Yahudi lobisinin sosyalist hükümetle giderek etki alanını genişlettiği gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Somut şekilde ifade etmek çok güç ancak Yahudi lobisinin baskıları sonucu böyle bir karar alındıysa sosyalistler, Fransa hukukun alnına silinmez bir leke sürdü diyebiliriz."

"Sosyalist hükümet, Müslümanların birleşmesinden rahatsız"

Bugün ülke çapında aynı saatte 15'ten fazla kentte yapılacak gösterilerin sadece Paris'te yasaklanmasına Yahudi sivil toplum örgütlerinden de tepki geldi. Barış için Fransız Yahudi Birliği'nden Jean-Claude Meyer, yasağın arkasında siyasi kaygılar olduğuna dikkati çekti. Meyer, hükümetin yasağın bahanesi olarak gösterdiği sinagog saldırılarının da Yahudi aşırı gruplar tarafından yapıldığını iddia etti. Meyer, şunları söyledi:

"Yasağın başlıca nedenlerinden biri olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın her geçen gün düşen popülaritesini gösterebiliriz. Özellikle son bir yıldır ağır darbe alan sosyalist hükümet, yoğunlukla işçi sınıfına mensup Müslümanların birleşmesinden oldukça rahatsız. Geçen haftaki eylemde çoğu Müslüman 30 binden fazla kişi İsrail'e karşı yürüdü. Ardından yapılan açıklamalara bakınca sosyalistlerin bu işten hiç hoşlanmadığını görmek mümkün. Biliyorlar ki işçiler sokağa çıktıkça hükümete rahat yok."

Filistin hassasiyetinin tüm Müslümanları bir arada tutabilen, birbirine kenetleyebilen bir mesele olduğunu belirten Meyer, basına "Müslümanlar eylem sonrası sinagoglara saldırdı" şeklinde yansıyan olayların aslında Yahudi Savunma Ligi mensupları tarafından yapıldığını ileri sürdü. Meyer, olaylara ilişkin görüntülere işaret ederek, "Hem sinagoga saldırıyorlar ardından polisin arkasına saklanıyorlar. Dikkatli izlendiğinde polisle saldırganların birbirlerine isimleriyle hitap ettiği duyuluyor. Demek oluyor ki birbirlerini tanıyorlar. Bu kesinlikle açık bir provokasyondur" dedi.

Geçen pazar günü Paris'te yapılan Filistin'e destek eylemi sonrasında sinagoga yapılan saldırılarda fatura Müslümanlara kesilmiş ve Fransa'nın böyle saldırılara göz yummacağı belirtilmişti. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bugünkü gösterilerin halkın güvenliğini tehdit edeceğini dile getirmiş ve ardından valilik gösterileri yasakladığını duyurmuştu. Fransız medyası ve siyasetçiler Müslümanları sinagoga saldırmakla suçlarken, Müslüman örgütler asıl saldırganların Yahudi aşırı gruplar olduğunu belirtiyor.

Mahkeme, yasak kararına yapılan itirazı kabul etmedi

Bu arada, Paris İdari Mahkemesi, valiliğinin bugün düzenlenmesi planlanan İsrail karşıtı gösteriyi yasaklamasının ardından sivil toplum örgütleri tarafından yapılan itiraz başvurusunu kabul etmedi.

Valilik tarafından dün yapılan açıklamada, "şiddet olayları çıkabileceği endişesiyle gösterinin yasaklandığı" bildirilmişti. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yine dün yaptığı açıklamada, İsrail karşıtı gösterinin yasaklanmasından yana olduğunu söylemişti.

Paris’teki gösteri yasağına rağmen, yine Filistin ile dayanışma için Marsilya, Lyon, Lille ve Nantes kentlerindeki bugün düzenlenecek gösterilere ise izin verildi.