BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,75
ALTIN 2.995,10
HABER /  GÜNCEL

Parayı veren sireni çalar!

Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan tepe lambaları sürücülerin iştahını kabartıyor. Lambayı takıp emniyet şeridinden giden bir sürücü sadece 110 TL ceza ödüyor.

Abone ol

Ambulanslar, itfaiye araçları, sanık veya suçluları takip eden güvelik birimlerine ait araçlar, trafik güvenliğini koruma veya trafik kozasına el koyma amacıyla olay yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar, yol yapımından sorumlu araçlar, sivil savunma hizmetlerine ait araçlar trafikte geçiş üstünlüğüne sahip.

Star gazetesinin haberine göre, sivil araçlar bu geçiş üstünlüğünü kullanmak için ayırıcı işaretler kullanıyor. Cankurtaran araçlarında, trafik ve güvenlik birimlerine ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında mavi, itfaiye ve sivil savunma araçlarında kırmızı renk ve ışık veren ve normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönerli ve aralıklı yanıp sönen tepe lambaları kullanılıyor.

İNTERNETTE 14 LİRA

Tepe lambalı araçların trafikteki geçiş üstünlüğü ise bir çok sürücünün iştahını kabartıyor. Bazı şahıslar bu ayrıcalıktan yararlanmak için suç olmasına rağmen tepe lambası kullanıyor. Tepe lambasını elde etmek ise zannedildiğinden çok daha kolay. Lambaları internet sitelerinde rahatlıkla satılabiliyor. Sarı kırmızı ve mavi renkli lambalar sitelerde ve bazı oto aksesuarcılarında 14 lira ile bin lira arasında değişen fiyatlarla müşteri bekliyor. Tepe lambalarının fiyatları siren sesi çıkarması ve anonslu olması gibi özelliklere sahip olunca daha da artıyor. Trafikte istediği gibi ilerleyebilen, emniyet şeridini kullanan hatta kırmızı ışıkta bile geçen bu şahıslar yakalandıkları zaman ise elde ettikleri ayrıcalıkla kıyaslanamayacak kadar az bir ceza ödüyor. Yasalar göre ‘Bir rütbe ve kamu görevinin resmi elbisesini, yetkisi olmadığı halde giyen veya hakkı olmayan nişan ve madalyaları takan kişiye’ 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor ancak tepe lambaları tecihizat olarak görüldüğü için bu yasaya uymuyor.

2006’da yaşanan bir olay ise tepe lambası kullanmanın faydalarının yakalanınca uygulnacak olan cezaya göre çok daha fazla olduğunu göz önüne serdi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde tepe lambası ile seyereden 3 araç dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından yürütülen operasyonla yakalandı. Aralarında emekli bir polis memuru ile polislikten atılma bir kişinin de bulunduğu şahıslar hakkında ‘telsiz kanununa muhalefet’ ve ‘özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak’ suçlarından soruşturma başlatıldı. Haklarında bu konu ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Şahıslar ceza ödeyerek kurtuldu.

GÖREVE GİDERKEN ÜSTÜN

Emniyet yetkilileri trafikte geçiş üstünlüğü olan araçların sadece göreve giderken geçiş üstünlüğü olacağını belirtiyor. Trafik görevlilerinin lamba takarak ilerleyen bir aracı, içinde önemli bir isim olabilir düşüncesi ile durdurarak kimlik sormaktan çekindiği iddiaları ise görevliler tarafından kabul edilmiyor. Göreve gitmeyen bir aracın trafik polisleri tarafından anlaşılabileceğini kaydeden yetkililer trafiği aksatan herkes hakkında işlem yapılacağını kaydediyor. Bir araç yakalandığında ise ilk olarak tepe lambası sökülüyor, lamba sökülemeyecek şekilde takıldı ise lamba ayrılana kadar araca el konuluyor. Yakalanan araç hakkında 110 TL’lik cezai işlem uygulanıyor eğer polis süsü verildi ise şahıs hakkında adli süreç başlatılıyor.