BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,67
ALTIN 2.968,48
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Parayı veren pilot koltuğuna oturacak!

YÖK tarafından alınan kararla bu sene öğrenciler pilot eğitimi veren üç bölüm için yetenek sınavına girerek kayıt yaptırabilecekler. İşte bu uygulamanın detayları...

Abone ol

YGS’den aldıkları puanlarla tercih ettikleri bölüme yerleştirilen öğrenciler doğrudan kayıt yaptırabilecek.

Bugün'ün haberine göre, Hava Tıbbı Derneği Başkanı Muzaffer Çetingüç, “El ayak koordinasyonu, karar verme, heyecan ve duygu kontrolü gibi becerilerin pilot adayında olması gerekiyor. Yükseklik korkusu, zihinsel ve davranışsal bozukluklar ya da uçak tutması gibi özellikler testten geçirilmeli" diye konuştu.

YÖK DÜĞMEYE BASTI

YÖK tarafından alınan kararla bu sene Anadolu Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve THK Üniversitesi bünyesinde bulunan pilotaj bölümlerinde eğitim almaya hak kazanan toplam 175 öğrenci yetenek testine tabi tutulmadan kayıt yaptırabilecek. Kararı eleştiren Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, her heves edenin eğitim aldıktan sonra pilot olabileceğini ve bu durumun son derece yanlış olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Çetingüç, “söz konusu olan amatör pilot adayı değerlendirmesi olsa belki görmezden gelinebilir. Ama ticari havacılıkta yüzlerce yolcuyu sırtında taşıyıp yüz milyonlarca dolar değerindeki uçakları uçuracak pilotların seçim aşamasında yetenek değerlendirmesine tâbi tutulmadan, sadece puan almalarını yeterli saymanın mantığını anlamak mümkün değil" dedi.

EMNİYETLİ UÇUŞ YOK OLUR

Üniversitelerin müzik, tiyatro, resim ve beden eğitimi gibi bölümlerinde bile yetenek sınavı yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. Çetingüç, “Pilot seçiminde adaylarda patolojik zihinsel ve davranışsal bozukluklar, uçak tutması, yükseklik korkusu gibi özellikler ile havacılık streslerini karşılamaya uygun psikomotor becerilerin yüksek olması gerekliliği ön plana çıkar. Bu becerilerin bazıları el ve ayak koordinasyonu, karar verme, heyecan ve duygu kontrolü, akılcı çözüm üretebilmek ve liderliktir. Emniyetli uçuşlar yapabilmek çok önemli olan bu unsurlardan bazılarının kabaca değerlendirildiği testler bugün yetersiz sayılıyor" diye konuştu.

SÜZGEÇTEN GEÇMESİ GEREKİR

Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticari havacılığın tahminlerin ötesinde bir ivmeyle büyümesi nedeniyle pilotaj eğitiminin hız kazandığını kaydeden Doç. Dr. Çetingüç, “Prestijli bir meslek edinip hemen yüksek ücret almak isteyen gençler kadar, ticari şirketler de bu alana yöneldi. Nasıl ki her isteyen astronot olamıyorsa, her heves edenin de pilot olamaması için bazı engeller konulması, adayların özel bir süzgeçten geçirilmesi gerekirken, bugün parayı bastıran gençler özel uçuş okullarına, LYS’de puanı tutturanlar da SHYO’lara kayıt yaptırabiliyor" dedi.

BİN ADAYDAN 150'Sİ UYGUN

Gelişmiş ülkelerde durumun çok farklı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, “ABD Hava Kuvvetleri’nde her bin adaydan 150 pilot çıkmaktadır. Adaylardan 500 kişi tıbbi muayenelerde, 250 kişi ise psikolojik testlerde elenir. Pilot eğitimi sürecindeki kayıp oranı ise yüzde 20 civarındadır. Bu rakamlar, sivil pilotlar için de eleme prosedürünün ne kadar önemli olduğunu gösteren bir ipucudur. Hava Kuvvetlerimiz de pilot adaylarını 30 yıldır psikomotor test cihazları kullanarak ve bu becerileri ölçerek seçer" dedi. Havacılık ve Uzay Tıbbı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde her yıl 15 öğrencinin pilotaj eğitimi aldığı Anadolu Üniversitesi’nde konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Çetingüç, “Üniversitede birkaç sene içerisinde Pilot Seçim Sistemini devreye sokulmaya çalışılıyor" diye konuştu.