BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,42
ALTIN 3.059,59
HABER /  EKONOMİ

Parası faizde olanlar bu haberi okuyun!

İster küçük ister büyük yatırımcı olun. Paranızı menkul kıymete yada faiz gelirine yatırıyorsanız bu haberi mutlaka okuyun.

Abone ol

Yatırım araçlarında 1 Ekim 2010'dan geçerli olmak üzere yüzde sıfır ve yüzde 10 olarak belirlenen stopaj uygulamasına açıklık getirildi.

Banka ve aracı kurumların menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirler üzerinden yapmakla yükümlü oldukları tevkifat, sermaye şirketleri, fonlar ve yatırım fonları ile benzer nitelikte olan mükellefler için 1 Ekim 2010'dan itibaren yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Türkiye'de münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artış kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan sınırlı sorumlu ortaklıklar, ülke fonları, kurum ve kuruluş fonları ve yatırım kuruluşları gibi yabancı kurumsal yatırımcıların tümü, Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikteki mükellefler olarak kabul edilecek.

Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda kanun ile yapılan düzenlemeler ve bu konuda çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararına açıklık getirdi.

Tebliğde, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, banka ve aracı kurumların menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirler üzerinden yapmakla yükümlü oldukları tevkifatın, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 2'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanunu'na göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenenler için 1 Ekim 2010'dan itibaren yüzde sıfır olarak uygulanacağı hatırlatıldı.

1 EKİM'DE DEĞİŞMİŞTİ

Bankalar ve aracı kurumlar, ''alım satımına aracılık ettikleri menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının alış ve satış bedelleri arasındaki fark, alımına aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının itfası halinde alış bedeli ile itfa bedeli arasındaki fark, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının tahsiline aracılık ettikleri dönemsel getirileri (herhangi bir menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracına bağlı olmayan), aracılık ettikleri menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının ödünç işlemlerinden sağlanan gelirler'' üzerinden, takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla tevkifat yapıyorlar. Bu tevkifat oranı, kanun değişikliği ile 1 Ekim 2010 itibariyle oranı sıfır olarak belirlenmişti.

Buna göre, söz konusu yasal düzenleme çerçevesinde, ''sermaye şirketlerinin (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar)'', ''Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenleme ve denetimine tabi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonların'' ve ''münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenenlerin'' elde ettikleri menkul kıymet ve fon gelirleri üzerinden yüzde sıfır tevkifat yapılacak.

Tebliğ uygulamasında, Türkiye'de münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan sınırlı sorumlu ortaklıklar, ülke fonları, kurum ve kuruluş fonları ve yatırım kuruluşları gibi yabancı kurumsal yatırımcıların tümü, Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikteki mükellefler olarak kabul edilecek.

Bunların dışında kalan mükelleflerin 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren elde ettikleri söz konusu gelirler, ilgili Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yüzde 10 tevkifata tabi tutulacak.

-HİSSE SENETLERİNE İLİŞKİN OLARAK ELDE EDİLEN KAZANÇLAR ÜZERİNDEN YAPILACAK TEVKİFAT

Tebliğde, kanuna istinaden Bakanlar Kurulu'nun, tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören aracı kuruluş varantları dahil olmak üzere, hisse senetlerine (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ilişkin olarak elde edilen kazançlar için tevkifat oranını sıfır olarak belirlediği hatırlatıldı.

Buna göre, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç, 1 Ekim 2010'dan itibaren hisse senetlerine ilişkin olarak elde edilen kazançlar, hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar, hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olup İMKB'de işlem gören aracı kuruluş varantlarından elde edilen kazançlar için yüzde sıfır stopaj uygulanacak.

Hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olan ve İMKB'de işlem gören aracı kuruluş varantları, aynı tür menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları sınıflandırmasında, ''Değişken Getirili Menkul Kıymetler'' sınıfında değerlendirilecek.

Münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olan yabancı kurumsal yatırımcıların bu kapsamda elde etmiş oldukları kazançlara da 1 Ekim 2010'dan itibaren yüzde sıfır stopaj uygulanacak.

Bu oran, Kurumlar Vergisi Kanununun 2'nci maddesi kapsamındaki mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenenler tarafından elde edilen kazançlar hariç diğer kazançlar için yüzde 10 olacak. Bu şekilde hisse senedi alım satım kazançları dışındaki diğer iratlar için sermaye şirketleri dışındaki mükellefler yüzde 10 stopaj ödeyecek.

Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları (borsa yatırım fonları ile konut finansmanı fonları ve varlık finansmanı fonları dahil) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıkları tarafından elde edilenler hariç olmak üzere, tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumların tebliğ kapsamında elde ettikleri kazançlarda (hisse senetlerine ilişkin kazançlar hariç) yüzde 10 stopaj uygulanacak.