BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,35
ALTIN 3.063,25
HABER /  EKONOMİ

Paranın yeni patronu belli oluyor

Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) Dominique Strauss-Kahn'ın istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna acaba kim oturacak?

Abone ol

Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) Dominique Strauss-Kahn'ın istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna kimin oturacağının bugün belli olması bekleniyor.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens arasında seçimini yapacak. Fransa Maliye Bakanı Lagarde, başkanlık seçiminde Carstens karşısında ipi göğüsleyecek gibi görünüyor.

Lagarde seçilirse IMF'nin ilk kadın başkanı olacak.

Lagarde'ı destekleyen kesim, Avro Bölgesi'nin borç kriziyle uğraşması ve Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in IMF'nin en büyük borçluları olduğu gerekçesiyle bir Avrupalının IMF'nin başkanı olması gerektiğini savunuyorlar. Çin yönetimi de dün, Lagarde'ı desteklediğini resmen açıkladı.

IMF'nin 23 erkek ve bir kadından oluşan 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'ndaki üyelerden 10'u resmen Lagarde'ı destekliyor. Bu 10 sandalyeden 7'si Avrupa Birliği'nin, diğerleri ise Çin, Mısır ve Togo'nun.

Adaylığı gelişmekte olan ülkelerde bile heyecan yaratmayan Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens'e ise Latin Amerika ülkelerinin Arjantin, Kanada ve Avustralya'nın yanı sıra Kolombiya, Venezuela, Bolivya, Peru, Panama, Uruguay, Meksika, Paraguay, Belize, Honduras, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika gibi ülkeler destek veriyor. Latin Amerika ülkelerinin seçimin kaderini belirleyecek kadar oy oranları bulunmuyor.

Brezilya, ABD ve Japonya ise hala sessizliğini koruyor. ABD'nin resmen açıklamasa bile Lagarde'ı destekleyeceği tahmin ediliyor.

ABD, Avrupa ve Çin birlikte IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda oyların çoğunluğuna sahip bulunuyor.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra resmi olmayan düzenlemeye göre IMF'nin başkanı her zaman bir Avrupalı ve kardeş organizasyon Dünya Bankası'nın başkanı ise bir ABD'li oldu. ABD'liler aynı zamanda IMF'nin birinci başkan yardımcısı olarak görev yaptılar.

Seçilecek yeni başkanın önündeki en önemli sorunların Avro Bölgesi borç krizi, uluslararası para sistemi ve Mısır olması bekleniyor.

İCRA DİREKTÖRLERİ KURULU VE BAZI VERİLER

IMF İcra Direktörleri Kurulu, fonu doğrudan idare ve koordine eden en yetkili ve etkin birim. ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere olmak üzere 5'i atanmış ve 19'u da seçilmiş olmak üzere toplam 24 üyeden oluşuyor. Atanmış üyeler yalnızca kendi ülkelerini temsil ederken, seçilmiş üyeler ise bir grubu temsil ediyorlar.

Yalnızca kendi ülkesini temsil eden üç seçilmiş üye ise Suudi Arabistan, Rusya ve Çin.

KURULUŞ: 27 Aralık 1945

ÜYE SAYISI: 187

MERKEZİ: Washington

BÜTÇE: 953 milyon dolar (2010-2011 mali yılı)

ÇALIŞAN SAYISI: 2 bin 412 (30 Nisan 2010 itibariyle)

EN FAZLA OY HAKKI (yüzde): ABD (17,73), Japonya (6,58), Almanya (6,13), Fransa (4,52), İngiltere (4,52), Cin (4,01)

TOPLAM KREDİ MİKTARI: 705 milyar dolar

VERDİĞİ KREDİ MİKTARI: 123 milyar dolar

EN FAZLA KREDİ ANLAŞMASI: Meksika (72 milyar dolar), Yunanistan (30 milyar avro), Portekiz (26 milyar avro), İrlanda (22,5 milyar avro), Polonya (30 milyar dolar)

YÖNETİM: Bir başkan ve üç başkan yardımcısından oluşuyor.