BIST 9.673
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.957,64
HABER /  EKONOMİ

Paranın patronundan 2013 mesajları

2012'de beklenin altında büyüyen Türkiye ekonomisi hakkında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, iyimser mesajlar verdi.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Başçı, yurtiçi talebin ilk çeyrekte toparlanmaya başladığını belirterek, "Çok güçlü bir büyüme değil ama ilk çeyrekte U dönüşünün başladığı gözleniyor" dedi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Mardin'de "Para Politikaları" konulu konferansta konuşma yaptı.

KAMU BORCUNDA ARTAN GÜVEN
Başçı, ''Türkiye'de kamu borcu ile ilgili güven problemi ne durumda diye baktığımızda; burada giderek artan bir güven var'' görüşünü dile getirdi.

"Türkiye için doğru ekonomik politika bileşimi düşük faiz, dengeli büyümedir" diyen Başçı şunları söyledi:

"Dengeli büyüme iç dengeyi (fiyat istikrarını) ve dış dengeyi (ödemeler dengesini) gözeterek büyüme anlamına gelmekte. 2012 dengelenme yılıydı, 2013 dengeli büyüme yılı olacak. Yurtiçi nihai talep 2013 yılının ilk çeyreğinde toparlanmaya başladı. Çok güçlü bir büyüme değil ama ilk çeyrekte U dönüşünün başladığı gözleniyor."

2012 DENGELEME YILIYDI
Erdem Başçı, ''2012 yılına bir dengelenme yılı adını veriyoruz. Bunun yan etkisi olarak büyüme biraz yavaşladı doğru. Çünkü nihai yurtiçi talep büyümeye katkı vermedi. Sadece ihracat büyümeye katkı verdi doğru. Bunun faydasını biz 2013, 2014 ve 2015 yıllarında göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

'AVRUPA'DA İŞLER İYİYE GİTMİYOR'
Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde elindeki politika araçları ile dengeli büyümeyi desteklemeye devam edeceğini belirten Başçı, "Euro Bölgesi'nde 2013 yılında da küçülme devam edecek, ABD'de durum nispeten daha ılımlı, Japonya'da belirsizlik var.  Gelişmekte olan ülkelerde de büyümede yavaşlama gözleniyor. Avrupa'da işler iyiye gitmiyor" diye konuştu.

'ENFLASYONDA PROBLEM YOK'
"Önümüzdeki ay enflasyonun düştüğünü göreceğiz" diyen Başçı, enflasyon beklentilerinin makul seviyede olduğunu, bir problem görmediklerini ifade etti.

GÜVEN ÖNEMLİ
Başçı, ''Maliye politikasında güven, mali teşvikten daha değerli olabilir. Eğer bir ülkeye güven varsa, onun ekonomik büyümeye katkısı orada sizin vereceğiniz bir yıllık, iki yıllık bütçe açıklarının getireceği katkıdan daha fazla olabilir. Bütün Avrupa tecrübesinden çıkarılan ders bu. Mali disiplin büyümenin gazıdır, motorudur'' dedi.