BIST 10.682
DOLAR 32,57
EURO 35,26
ALTIN 2.471,56
HABER /  EKONOMİ

Paramızın itibarı arttı

Dünyanın en değersiz para birimi haline gelen Türk Lirası devrim yaptı.

Abone ol

2001 krizinde dünyanın en değersiz para birimi haline gelen Türk Lirası devrim yaptı. Reel değeri rekora çıkan YTL para liginde şampiyonluğa oynamaya başladı. 160 para birimi içinde YTL’den değerli sadece 9 para var.

Bundan 5-6 yıl önce dünyanın en değersiz parası olarak gösterilen Türk Lirası, şimdi dünya para liginde zirveyi zorluyor. TL’den 6 sıfır atılması, ekonomi ve siyasette sağlanan istikrar ortamı ve ekonomideki hızlı büyümeyle yoğun yabancı girişi Türk Lirası’nın reel değerini rekor seviyelere ulaştırdı. Türk Lirası böylece dünyada tedavülde olan 160 ülkenin para birimi içinde en değerli 10 paradan biri oldu. YTL’den değerli sadece ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini gibi gelişmiş ülkelerin paralarıyla petrol zengini Körfez ülkelerinin banknotları kaldı.

REEL DEĞERİ REKORDA

TÜRK Lirası’nı uluslararası düzeyde değeri en yüksek para birimleri arasına sokan gelişmelerden biri de 2007’de gösterdiği hızlı performans oldu. YTL bu yıl Genelkurmay bildirisi, çifte seçim belirsizliği ve dünya piyasalarındaki krize karşın değerlenmesini sürdürdü. Türk parası dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 18 prim yaparken, getiride birinci sıraya yükseldi. Bu performans YTL’nin reel değerine de yansıdı. Merkez Bankası’nın enflasyon ve en çok dış ticaret yapılan ülkelerin para birimlerini kullanarak hesapladığı Reel Kur Endeksi’ne göre YTL’nin reel değeri rekor seviyeye ulaştı. Daha önceki rekorunu 1980’de gören ve ardından hızla gerilemeye başlayan reel kur endeksi 1994’te Tansu Çiller Hükümeti döneminde dip yapmıştı.

Koalisyon Hükümeti döneminde yaşanan kriz nedeniyle 2001’de bir dip daha gören YTL’nin reel değeri, en yüksek seviyesini Erdoğan Hükümeti döneminde yakalamış oldu.

Değerli YTL ucuz tatil cenneti imajını da yıktı

Geçmişte devalüasyonlar ülkesi olarak da bilinen Türkiye, turistler için adeta ucuz bir cennetti. Bunun en önemli nedeni ise Türk Lirası’nın çok değersiz olmasıydı. Geçmişte turistlerin paralarını bozdururken 1 verip 10 almalarına imrenen Türkler, bugün onlarla aynı konumda. Örneğin Afrika ülkesi Zimbabve ya da komşumuz Romanya’ya giden bir Türk, parasını bozdururken 1 YTL’sine karşılık üzerinde üç sıfır bulunan banknotlardan alıyor. Aynı şekilde Asya’da, Güney Amerika’da, Ortadoğu’da gittiği her ülkede 1 YTL’sini 1-8 bin arasında değişen o ülke parasına çeviriyor.