İtalya İçişleri Bakanı Giuliano Amato, Papa 16. Benediktus'a "Özür dileme" çağrısında bulundu
Abone olİtalya İçişleri Bakanı Giuliano Amato, Papa 16. Benediktus'a 12 Eylülde Almanya'da yaptığı açıklama nedeniyle İslam dünyasından gelen tepkilerin, Müslümanların halen "Ortaçağ karanlığı"nda bulunduklarının göstergesi olduğunu iddia etti.
Bugün İtalyan gazetelerinde yer alan haberlere göre, Başbakan Romano Prodi'nin kontenjanından kabineye giren İçişleri Bakanı Amato, "İtalya'da ve ABD'de İslam" başlığı altında dün Roma'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "Papa, terör korkusuyla özür dilememelidir. Terörizmden korkup İslam'dan özür dilememiz gerekmiyor" dedi.
"İslam ülkelerindeki hükümetlerin Papa'dan özür talep etmelerinin seçimleri kaybetme korkusundan kaynaklandığını" ileri süren Amato, şu görüşleri savundu:
"Yaşanan hadise şudur: İslam ülkelerindeki hükümetler bize, özür dilenmesi gerektiğini söylüyorlar. Çünkü seçimleri kaybetmekten korkuyorlar. Bu sadece korkudan kaynaklanan bir taleptir."
Amato, konferanstaki Müslüman katılımcılara seslenenerek, "Müslümanlara bunu çok net bir şekilde söylemek zorundayız: Papa sizin hemfikir olmadığınız şeyler söyledi diye, Hristiyanlara karşı fiziki şiddete başvurulmasını kabul edemeyiz" dedi.
Hristiyanların Ortaçağ karanlığını geride bıraktığı görüşünü dile getiren Amato, Papa'nın sözlerine gösterilen tepkilerin ise söz konusu olgunun İslam dünyasında halen hüküm sürmekte olduğunun göstergesi olduğunu savundu.
Amato, şu iddialarda bulundu:
"Bu olaylar Müslümanların, karanlık çağda bulunduklarının göstergesidir. Katolikler de 4 yüzyıl önce öyle bir dönem yaşamışlardı. Tarihsel olarak Avrupa'ya aydınlamayı İslam'ın getirdiği söylenir. Müteakip dönemde Hristiyanlık, içine kapalı olmaktan kurtulmayı başardı ve de karşı-reform çağında, 'Haçlı seferi' diye adlandırılan bizim 'cihad' anlayışımızı ideolojik yenilenmeye tabi tuttu. Biz bunu başarırken, İslam bundan kurtulamadı. İslam dünyasının bir bölümü halen o noktada bulunuyor."
İtalya İçişleri Bakanı Amato, İslam dünyası ile karikatür krizi nedeniyle yaşanan gerilime de değinerek, "Karikatür krizi sonrasında ben Müslümanlardan özür dileyebilirim. Ama, yolda giderken Allah adına biri bana karşı şiddete başvurduğu zaman (Müslümanlar olarak) sizler de benden özür dilemelisiniz. Zira bunda da dine hakaret söz konusudur" dedi.