BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.929,57
HABER /  GÜNCEL

Papa'nın Türkiye ziyareti ve dinler arası diyalog

Vatikan sözcüsü, Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumu, dinler arası diyalogdaki rolü, küçük de olsa bir Katolik cemaate ve ekümenik patrikhaneye ev sahipliği yapmasıyla Vatikan için önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Abone ol

Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco’nun 28-30 Kasım’da yapacağı Türkiye ziyaretiyle ilgili bugün Vatikan’da bir basın toplantısı düzenlendi.

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papa’nın Türkiye ziyaretinin programını ve önemini anlattı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Lombardi’nin açıklamalarına göre, Türkiye ziyareti Papa’nın göreve gelmesinden bu yana yapacağı 6. yurtdışı gezisi olacak.

Papa Francesco, Türkiye’den birkaç gün önce, 25 Kasım’da da Avrupa Parlamentosu’nda konuşmak üzere Strasbourg’a gidecek.

Vatikan Sözcüsü, Strasbourg ve Türkiye gezileri arasında 2 gün olduğunu da vurguladı ve ilk kez bir Papa’nın bu kadar kısa sürede iki ayrı yurtdışı ziyaretinde bulunacağını ekledi. Papa, Strasbourg ziyaretiyle bir rekor daha kıracak. 3 saat sürecek Strasbourg temasları, Papaların bugüne kadar yaptığı en kısa ziyaret olacak.

Papa’nın Strasbourg ziyareti AB Parlamentosu’nun takvimine göre, Türkiye gezisi ise Fener Rum Patrikhanesi’nin kurucusu Aziz Andrea anısına yapılan yortuya denk gelecek şekilde ayarlandı.

Geleneğin devamı

Peder Lombardi, Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretinin, Papaların Türkiye ve Patrikhane’ye gitmeleri geleneğinin bir devamı niteliğinde olduğunu vurguladı. “Türk Papa” olarak da bilinen 23. Giovanni’nin Papalığa seçilmeden önce uzun yıllar Türkiye’de görev yaptığına ve Türkler tarafından çok sevildiğine dikkat çeken Lombardi, daha sonra da 3 ayrı Papa’nın Türkiye’ye gittiğini hatırlattı.

Lombardi, Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumu, dinler arası diyalogdaki rolü, küçük de olsa bir Katolik cemaate ve ekümenik patrikhaneye ev sahipliği yapmasıyla Vatikan için önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretinin önceki Papa 16. Benediktus’un 2006’daki ziyaretiyle büyük oranda benzediği ancak 16. Benediktus’un aksine Papa Francesco’nun Efes’teki Meryem Ana Evi’ne gitmeyeceği belirtildi.

Vatikan’ın açıklamasına göre Papa Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumurbaşkanlığı binası Ak Saray’da görüşecek. Daha sonra ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Mehmet Görmez tarafından kabul edilecek.

Papa’nın dini temasları ise İstanbul’da olacak. Papa 29-30 Kasım’da ziyaret edeceği İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yanı sıra İstanbul Müftüsü ve Hahambaşı ile de bir araya gelecek.

“Mega saray polemiği”

Vatikan Sözcüsü Lombardi, Papa’nın Ak Saray’ı ziyaret etmesiyle ilgili olarak Türkiye’de yaşanan tartışmalara da değindi. Bir gazetecinin “Papa’nın bu mega saraya gidecek olmasıyla ilgili mega bir polemik yaşanıyor” demesi üzerine Lombardi şunları söyledi:

“Tartışmaları biz de duyduk. Fakat saraylar bir günde inşa edilmez. Söz konusu saray, daha Papa Türkiye’ye gitmeyi düşünmeden önce inşa ediliyordu. Papa, cumhurbaşkanının kendisini ağırladığı yere gider.”

Ayasofya’da dua eder mi?

Bir gazetecinin, Papa 6. Paolo’nun Türkiye ziyareti sırsında Ayasofya’da dua ederek Türk yetkilileri kızdırdığını hatırlatması ve “Papa Francesco da Ayasofya’da dua eder mi?” diye sorması üzerine de Lombardi şöyle yanıt verdi:

“Göreceğiz ne olacağını. Ama programda böyle bir dua öngörülmüyor. Papa kişisel olarak böyle bir meditasyon anı yaşarsa bunu göreceğiz ancak kamuya açık bir dua olmayacak.”

Lombardi, önceki Papa 16. Benediktus’un da Sultanahmet Camii’nde dua ettiğine dair polemik yaşandığının hatırlatılması ve Papa Francesco’nun da böyle bir harekette bulunması ihtimalinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

“Sultanahmet ziyaretini manevi bir boyutu olan dinler arası ilişki çerçevesinde düşünmek lazım. Bir Hıristiyanın başka bir dinin mabedinde resmi olarak ibadet etmesi beklenemez ama dindar bir insan başka bir dinin ibadethanesinde de Tanrı’yla buluşabilir, fakat kendi dininin ritüellerini göstermez.”

Papa’nın Türkiye ziyareti sırasında Suriye ve Iraklı mültecilerle görüşüp görüşmeyeceği sorusuna da Lombardi, böyle bir görüşmenin öngörülmediğini söyleyerek cevap verdi.