Sünni doktrinin önde gelen kurumlarından El Ezher, yeni papanın Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek için çaba göstermesi ümidi taşıdıklarını açıkladı.
Abone olPapa 16. Benediktus'un istifasına Müslüman dünyadan ilk tepki Kahire'deki El Ezher eş-Şerif Enstitüsü'nden geldi.
Sünni doktrinin önde gelen kurumlarından El Ezher, yeni papanın Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek için çaba göstermesi ümidi taşıdıklarını açıkladı.
Mısır'da, bin yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ve dünyanın ilk üniversitelerinden birini de bünyesinde barındıran El-Ezher kurumu, "karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bağları yeniden kurmak" istediğini belirtti.
Vatikan ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkiler Papa 16. Benediktus'un İslama ilişkin yorumlarından dolayı gergin bir dönemden geçmişti.
Müslümanlar Papa'ya tepkili
Papa, geçmişte öğretim üyesi olduğu Almanya'daki Regensburg Üniversitesi'nde 12 Eylül 2006'da verdiği bir konferansta İslam dini hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle, Türkiye dahil birçok Müslüman ülkenin tepkisini almıştı.
Papa'nın, Bizans İmparatoru 2. Manuel Palaiologos'a atfederek aktardığı sözlerde, Muhammed Peygamber'in İslam dinini kılıç zoruyla yaydığı ifade edilmiş, bu nedenle özür dilemesi istenmişti.
Türkiye ziyareti
Papa bu sözlerin kendi görüşü olmadığını açıklamış, ancak özür dilemekten de kaçınmıştı.
Papa bu olaydan iki ay sonra Türkiye'yi ziyaret etmiş, Müslüman bir ülkeye bu ilk ziyareti, İslam dünyasıyla yeniden köprü kurma çabası olarak değerlendirilmişti.
El Ezher, Vatikan'la ilişkisini kesti
Fakat El Ezher, Papa'yı, başta Mısır olmak üzere Ortadoğu'daki Hristiyanların baskı altında olduğu ve ayrımcılığa maruz kaldığı iddialarını ileri sürmekle suçlamış ve Ocak 2011'de Vatikan ile diyaloğunu kesmişti.
Papa, Ortadoğu'daki Hristiyanlara ilişkin açıklamasını 2010'da, Mısır'ın İskenderiye kentindeki bir kilisenin yılbaşı gecesi bombalanması üzerine yapmıştı. Saldırıda 21 kişi ölmüş, 70 kişi de yaralanmıştı.
Kıptiler ayrımcılıktan şikayetçi
Mısır, Arap dünyası içinde en büyük Hristiyan azınlığa sahip. Mısır'daki Kıpti Hristiyanların, 83 milyon nüfusun yüzde 10'unu oluşturduğu tahmin ediliyor.
Hüsnü Mübarek rejiminde ayrımcılığa ve baskıya maruz kaldıklarından şikayet eden Kıptiler, Mübarek'in devrilmesinden bu yana da İslamcıların siyasi kazanç sağlamasından kaygı duyduklarını ifade ediyor.
971'de Kahire'de cami olarak kurulan El Ezher kısa bir süre sonra medrese olarak da işlev görmeye başladı. Yüzyıllar boyunca dünyanın her tarafından Müslüman öğrenci alan kurum, genel olarak itidara ve özellikle 30 yıllık Mübarek rejimine yakınlığı nedeniyle eleştiri aldı.