BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Papandreu'ya kendi partisinden referandum isyanı

Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun geçen hafta AB liderlerinin üzerinde anlaştığı kurtarma paketini halkoylamasına götürme kararı ülkede siyaseti karıştırdı. Bir grup Pasok milletvekili başbakanın istifasını isterken, muhalefet erken seçim talep ediyor.

Abone ol

Yunanistan'da iktidardaki Pasok partisinin önde gelen altı üyesi Başbakan Yorgo Papandreu'ya istifa çağrısında bulundu.

Milletvekillerinin isyanı, Papandreu'nun Avrupa Birliği ve IMF'den gelecek yardım paketinin halk oylamasına sunulacağını açıklamasını izliyor.

Milletvekillerinden biri, Pasok'tan ayrıldığını duyurdu. Bu istifa ardından Papandreu'nun parlamentodaki sandalye farkı iki milletvekiline inmiş bulunuyor.

Cuma günü hükümetin güven oylamasından geçeceği 300 sandalyeli parlamentoda Papandreu'ya bağlı milletvekili sayısı 152'ye indi.

Erken seçim?

Kurtarma paketinin referanduma sunulmasının Yunanistan'ın AB üyeliğini riske soktuğunu söyleyen muhalefet, erken seçime gidilmesini istiyor.

Papandreu'nun lideri olduğu merkez sol Pasok'tan bir başka milletvekili ise, ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısını yaptı.

Normal şartlar altında Yunanistan'da bir sonraki seçimler 2013'e kadar gündemde değil.

Kamuoyu yoklamaları, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'dan talep edilen kemer sıkma politikalarının halkın büyük çoğunluğu tarafından reddedildiğini gösteriyor.

Başbakan Papandreu, referandum konusunda kesin bir tarih açıklamamakla birlikte, birkaç hafta içinde yapılabileceğinin işaretini verdi.

AB liderleri geçen hafta uzun pazarlıklar ardından, Yunanistan hükümetinin kamu harcamalarında derin kesintiye gitmesi, maaş ve emeklilik ödemelerini kısması ve binlerce memurun işine son vermesi karşılığında, Atina'nın piyasalara olan borçlarının yüzde 50 oranında silinmesine ve 100 milyar euro kredi yardımı almasına yeşil ışık yakmıştı.

Başbakan Papandreu'nun bu anlaşmayı referanduma götüreceğini açıklaması, uluslararası piyasalardan olumsuz tepki aldı.

Borsalardan olumsuz tepki

Borsalarda hisse senetlerinin ortalama değeri düştü. Londra borsasında Financial Times 100 endeksi yüzde 2,5 düşerken, Frankfurt Dax endeksi yüzde 3,8 ve Paris Cac 40 endeksi yüzde 3,3 oranında değer kaybetti.

Tokyo Borsası yüzde 1,7 iniş kaydederken, Hong Kong Borsası da yüzde 2,5 kayıpla kapandı.

Başbakan Papandreu, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, Yunan halkının durumu doğru şekilde muhakeme edeceğine inandığını ve referandumdan kurtarma paketine onay çıkacağını belirtti.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmanın ilk olarak mecliste oylanacağını, ardından da referandumda halkoyuna sunulacağını belirtti.

Bakan Venizelos, Yunan halkının anlaşmaya hayır demesinin de mümkün olduğunu, ancak bu durumda Yunanlıların bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyledi.

Yunanistan'ın borç açığını kapamak amacıyla Papandreu hükümeti tarafından uygulamaya konulan tasarruf önlemleri ülkede geniş katılımlı eylemlerle protesto ediliyor.

'Büyük kumar'

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, başbakan Papandreu'nun bu duruma rağmen yardım ve tasarruf paketini halkoylamasına götürme kararını, büyük bir kumar olarak değerlendiriyor.

Hewitt, Yunanistan'ın anlaşmayı kabul etmesinin çıkarlarına uygun olduğunu, ancak ülke halkının büyük kısmının yıllar sürecek maddi zorluklar yerine, iflasa gidilmesini tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Birçok Yunanlı, hükümetin tasarruf önlemlerini dayatan AB ve IMF'ye aşırı derece teslim olduğunu düşünüyor.