AB'nin mali yardım paketinde şart koşulan kemer sıkma politikaları, bu akşamki kritik güven oylamasında hükümetin düşüş nedeni olabilir. Başbakan Papandreu referandum planından vazgeçmiş olsa da istifa çağrıları dinmiyor.
Abone olYunanistan'da Başbakan Papandreu'yu cuma akşamı kritik bir güven oylaması bekliyor. Muhabirler, hükümetin geleceğinin bıçak sırtında olduğunu söylüyor.
Başbakan Papandreu, Yunanistan'ı borç krizinden çıkarmak amacıyla AB ülkeleriyle vardığı mali yardım paketini sürpriz bir kararla referanduma götüreceğini açıklamıştı.
Papandreu'nun artık geri çekmiş olduğu referandum kararı hafta boyunca borsalarda çalkantıya neden oldu.
AB liderlerinden gelen tepkinin yanısıra, Başbakan Papandreu kabinesindeki önde gelen bakanlardan ve lideri olduğu Pasok partisine üye milletvekillerden referanduma karşı ciddi bir isyanla karşılaştı.
Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, cuma sabahı yaptığı açıklamada referandumdan vazgeçildiğini söyledi.
Ancak Papandreu'nun güven oylamasını geçmesi durumunda dahi siyasi geleceğinin belirsiz olduğu düşünülüyor. Başbakan, muhafelet sıralarından yükselen istifa çağrılarıyla karşı karşıya.
Papandreu, parlamentoda yapılacak oylamada muhalefetin pakete destek vermesi halinde, referanduma gerek olmayacağı söylemişti.
İstifa çağrıları
Ancak ana muhalefet partisi lideri Antonis Samaras, Başbakan Papandreu'nun istifasını talep ederek, erken seçim çağrısında bulundu.
Partisi içinde de istifa çağrılarıyla karşı karşıya olan Papandreu, güven oylaması öncesinde milletvekillerine birlik çağrısı yaptı.
300 milletvekilli Yunan parlamentosunda iktidar partisi Pasok'un sandalye sayısı 152 ve en az üç Pasok milletvekili dün hükümete destek vermeyeceğini söylüyordu.
Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle vardığı mali yardım anlaşması 100 milyar euro ek kredi ve Yunan borçlarının yüzde 50 oranında silinmesini içeriyor. Fakat bunun karşılığında Yunanistan'daki kemer sıkma politikalarının daha da sertleştirilmesini talebi, Yunan kamuoyunda tepki çekti.
Papandreu'nun paketi referanduma götürme fikri, olası bir 'hayır' oyunun euro bölgesinden ayrılma anlamına geleceği endişesini doğurmuş ve krizin daha da büyüyerek İtalya ve İspanya'yı da içine çekmesi korkusunu gündeme taşımıştı.
Maliye Bakanı Evangelos Venizelos perşembe günü başbakana bayrak açarak euro'ya katılımın ülkesi için ''tarihi bir zafer'' olduğunu ve bir referandumla riske atılamayacağını söyledi.
Ardından üç bakan daha referanduma karşı tavır sergileyerek AB'nin sunduğu kurtarma paketinin parlamentoda oylanması gerektiğini savundular.
Euro ülkeleri adına konuşan Lüksemburg lideri Jean-Claude Juncker ise, gerçekleşmesini hiç istememekle birlikte, Yunanistan'ın euro'dan çıkması olasılığına karşı hazırlıklarının tamam olduğunu kaydetti.
BBC Atina muhabiri Mark Lowen, istifa çağrılarını reddeden Papandreu'nun referandum tehdidinin ortadan kalkmasından sonra ülkeyi krizden çıkarabileceğine inandığını söylüyor.