BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.965,36
HABER /  GÜNCEL

Papa'dan Türkiye'ye dolaylı 'soykırım' yanıtı

1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanan Papa Francesco, kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Papa, "Kilisenin yolu, açık sözlülüktür, özgürce konuşmaktır" dedi.

Abone ol

1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanan Papa Francesco, dün bir ayin sırasında yaptığı konuşmada dolaylı olarak kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Katoliklerin dini lideri, "Gördüklerimiz, duyduklarımız konusunda sessiz kalamayız. Kilisenin yolu, açık sözlülüktür, özgürce konuşmaktır" dedi.

Papa Francesco, konuşmasında, "cesaretin ve bir şeyler söylemekten korkmamanın" önemine vurgu yaptı.

Önceki gün Pietro Bazilikası'nda düzenlenen "Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin" adlı törende konuşan Papa, "Son yüzyılda insanlık üç büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" .

Ayine ise Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Ermeni dini liderler de katılmıştı.

Vatikan, Papa Francesco'nun yeni bir tavır sergilemediğini, aynı ifadelerin 2001'de o dönemki Papa 2. Jean Paul tarafından da kullanıldığını vurgulasa da Türkiye'nin tepkisi sert oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Papa'yı sert bir dille eleştirdi.

Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı istişareler için geri çekti.

Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine yaşanılan hayal kırıklığı

İki bakandan farklı tavır

Türk yetkililerin Papa'ya yönelik eleştirilerine İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni'den tepki geldi.

Gentiloni, "Türklerin sert tonu bana haklı gibi gelmiyor. Zaten 2. Jean Paul de 15 yıl önce aynı ifadeleri kullanmıştı" dedi.

İtalya'nın Avrupa Birliği Bakanı Sandro Gozi ise Türkiye'nin duruşuna yakın bir tutum sergiledi

Sandro Gozi, "Bir hükümetin bu konuda resmi bir duruş benimsemesini uygun bulmuyorum. Bir hükümet 'soykırım' sözcüğünü kullanmamalı. Tarihin tek bir doğru okuma şekli yoktur ve tarihi okuma biçimleri sert ayrılıklar yaratabilir. Bu tarihçilerin işi" dedi.

Gozi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyaset yapan bizlerin, mevcut siyasi problemlere odaklanması daha iyi olur. Ankara hükümetiyle demokrasi, insan hakları ve azınlıklar konularında görüşmeler yürütüyoruz. Bu sorunları çözmek için duvara karşı duvar dikmeye değil, diyalog ve müzakerelere ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz."

'Türkiye'yle müzakereler durdurulsun'

İtalya'da yükselişteki muhalefetteki aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi'nin lideri Matteo Salvini de, "Bir soykırımı tanımayan bir ülke, bırakın AB'ye girmeyi, Avrupa'yla üyelik müzakereleri yürütmeye bile layık değil değildir. Papa Francesco'ya Türkiye'nin maskesini düşürme cesareti gösterdiği için teşekkür ediyorum" dedi.

Salvini, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve AB kurumlarına mektup yazarak Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını isteyeceğini söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesi ise konuyla ilgili haberinde "Papa'nın 'açık sözlülüğü' Türkiye ile bir kopuş yaratabilir. Üstelik de IŞİD'le ve bölgedeki Hıristiyan azınlıklara yönelik cihatçı tehdidiyle savaşta Ankara'nın kritik öneme sahip olduğu bir dönemde..." yorumunu yaptı.