Papa Francesco, Vatikan'ın Filistin'i devlet statüsünde tanımasından bir kaç gün sonra kendisini ziyaret eden Filistin lideri Mahmud Abbas'ı 'barış meleği' olarak niteledi.
Abone olPapa Francesco, Vatikan'ın Filistin'i devlet statüsünde tanımasından bir kaç gün sonra kendisini ziyaret eden Filistin lideri Mahmud Abbas'ı 'barış meleği' olarak niteledi.
Görüşmeye katılanların İtalyan medyasına verdiği bilgiye göre, Vatikan'daki buluşmada Papa, Mahmud Abbas'ı sıcak bir şekilde kucaklayarak karşıladı.
Abbas da, hatırını sorduktan sonra Papa'yı, "Seni gençleşmiş görüyorum" diyerek selamladı.
20 dakika süren görüşmede Mahmud Abbas'a, üzerinde barış meleği figürü olan bir madalya hediye eden Papa Francesco, "(bu melek) savaşın kötü ruhunu yok ediyor. Bana seni düşündürdü, sen de bir barış meleğisin" dedi.
Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre, Papa ile Abbas'ın görüşmesinde, Vatikan'ın Filistin'i devlet olarak muhatap aldığı anlaşmayla ilgili "memnuniyet" de dile getirildi.
Açıklamada, Katolik Kilisesi'nin Filistin topraklarındaki faaliyetlerine ilişkin anlaşma metninin yakın gelecekte imzalanacağı da yinelendi.
Papa Francesco ve Mahmud Abbas'ın görüşmesinde, İsrail-Filistin sorununun "cesur ve barış yanlısı kararlarla" çözülmesi umudu da dile getirildi, dinler arası diyaloğun gerekliliğine vurgu yapıldı.
Filistinli rahibeler azize ilan edilecek
Dün Roma'da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Matteo Renzi ile görüşen Filistin Lideri Abbas, yarın da yine Vatikan'da bir törene katılacak. San Pietro Meydanı'nda yapılacak törende, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu idaresinde yaşamış iki Filistinli Arap rahibe azize ilan edilecek.
Mahmud Abbas, Marie Alphonsine Danil Ghattas ve Mariam Baouardy isimli iki rahibenin azize mertebesine yükseltilmesiyle ilgili olarak, "Filistin'in savaşın değil, kutsiyetin ve erdemin toprağı olduğunu gösteriyor" dedi.
Vatikan'ın geçen çarşamba günü "Filistin Devleti" ile ilk resmi anlaşmayı tamamladığını açıklamasının ardından Abbas-Papa görüşmesi ve pazar günü yapılacak ayin, Papa Francesco'nun Ortadoğu barışına verdiği önemin ve iki devletli çözüme desteğinin işaretleri olarak yorumlanıyor.
Görüşmenin, Filistinlilerin 'can ve toprak kaybı' nedeniyle 'Nakba-Felaket Günü' olarak yas tuttukları, İsrail devletinin kuruluşunun yıldönümünde yapılması da sembolik önemini artırıyor.
Papa Francesco, Mayıs 2014'teki Kutsal Topraklar ziyaretinde de "Filistin devleti" ifadesini kullanmış ve sürpriz bir jestle, Batı Şeria'yı İsrail'den ayıran duvarın önünde aracından inerek dua etmişti. Papa, Haziran 2014'te de İsrail ve Filistin liderlerini ortak barış duası için Vatikan'da bir araya getirmişti.