BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Papadan çocuk tacizcilerine örtbas

Vatikan ve Papa bu kez de cinsel taciz iddialarıyla sarsılacak. İşte şok iddialar..

Abone ol

Katolik Dünyası'nın ruhani lideri Papa 16'ncı Benedict'in imajı, İslam ve Hz.Muhammed'le ilgili sözleriyle bozulurken; bu kez de Vatikan'daki cinsel taciz iddialarıyla ilgili bir araştırma belgesel programıyla sarsılacak.

Şok iddialar, dün akşam İngiliz devlet televizyonu BBC'de "Panaroma: Seks Suçları Vatikan" isimli programa konu oldu. Belgeselde Papa, 2001 yılında kardinal olduğu dönemde dünyanın dört köşesindeki papazların cinsel tacizle suçlandığı dosyaları örtbas etmekle suçlanıyor. Katolik Kilisesi ise kurum olarak "pedofil din adamlarını barındırmakla" itham ediliyor.

KURBANLARA SUS PAYI
Vatikan'a bağlı bazı din adamlarının çocuk taciziyle suçlandıklarında tutuklanmak yerine başka bölgelere atandıkları da soruşturmanın elde edilen bulguları arasında. En korkunç olanı ise taciz kurbanlarının "Bir daha yapmayacak. Eğer tekrarlanırsa aforoz ederiz" diyerek susmaya ikna edilmesi... Susma payı olarak bazı kurbanlara özel fonlardan para verildiği söyleniyor. Atananların çoğunun da aynı suçu tekrar işlediği söyleniyor.

Bir diğer şok bulgu da, kardinalliği döneminde asıl ismi Thomas Ratzinger'i kullanan Papa'nın 5 yıl önce ilgili suç dosyalarının güncellenmiş halini piskoposlara "Her zaman kilit altında saklayın. Çok gizli" uyarısıyla göndermesi...

"Kardinal Ratzinger", din adamlarına çocuk taciz etmesiyle ilgili vakalarda doğrudan Roma yani Vatikan'la ile temasa geçmelerini emrediyor. Tacizle ilgili suçalamaları dosyalayan eski Vatikan çalışanı Patrick Wall, "Ben kutsal bir yerde değil sadece kendini korumaya odaklı bir kurumda çalıştığımı düşündüm" dedi. Ratzinger, papa seçilmeden önce Katolik Kilisesi Din Doktrinleri Cemaati'nin başkanlığını tam 24 yıl yürüttü

Okula 1.5 milyon dolar 'taciz' cezası

ÇOCUK taciziyle ilgili davaların en bilinenlerinden biri, ABD'nin Iowa eyaletine bağlı DavenPort kentindeki verildi. Michl Uhde, 1957'de 7 yaşındayken din okulunun müdür yardımcısı Monsinyor Thomas Feeney tarafından 6 yıl boyunca tacize uğradığını söyleyip dava açtı. Mahkeme, 1.5 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi.

Okul cezaya itiraz etti, maddi yetersizlikten temyize başvurdu. Tacizci din adamı Feeney'nin 1981'de ölmesinden sonra suç dosyası askıya alınmıştı. Dosyanın açılması için yeniden başvuran Uhde'nin avukatı Rand Wonio, davanın sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada "Aynı okuldan farklı rahipler için buna benzer taciz suç dosyaları hazırlamıştık. Ancak bu görülen ilk dava" demişti.










Kaynak:www.sabah.com.tr