Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Türkiye ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'daki Saint Esprit Kilisesi'nde ayin yönetti.
Abone olPapa Franciscus, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi ziyaretinin ardından Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'ne gitti. Burada yaklaşık 3 saat kalan Papa Franciscus, daha sonra Saint Esprit Kilisesi'ne geçti.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, vaazında diyalog ve birlik mesajı verdi. Vaazının sonunda, hastalığı nedeniyle 2008'den bu yana görevini icra edemeyen Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob Mutafyan için dua ettiğini belirten Papa Franciscus, Mutafyan'ı sevgiyle andığını dile getirdi.
MÜLTECİLER İÇİN DUA ETTİ
Kilisede saat 16.00'da başlayan ayinde Türkçe, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Arapça ve Latince bölümlere yer verildi. Türkçe bölümde, şunlar okundu:
"Barış için çalışanlar ve mülteciler için: Her ülkede ve her düzeyde barış için somut eylemlerle barış için çalışan ve eğitimi teşvik eden kişilerin ve onlara eşlik eden, onları destekleyenlerin, büyük tehlikelerden kaçmak zorunda bırakılan mültecilerin güvenli bir yer bulabilmeleri ve ümitli bir gelecek için, Kutsal Ruh'un armağanları onları bereketlesin, dua edelim."
ERMENİ PATRİĞİ İÇİN DUA ETTİ
Ayini yöneten Papa Franciscus, vaazında diyalog ve birlik mesajı verdi.
"Kendi bireyciliğimiz ve yalnızca kendi dediğimizi doğru sanmacılığımızla farklılık yaratmaya çalıştığımız zaman bölünme yaratıyoruz" ifadesini kullanan Papa, "Kendi insani planlarımızla birlik yaratmaya çalıştığımız zaman da tektipçiliğe ve onaylamacılığa ulaşıyoruz" dedi.
Papa Franciscus, zenginliğin, çeşitliliğin ve farklılığın karşıtlık anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Uyuşmazlıkları, bölünmeleri ve anlaşmazlıkları aşabilir, birliğin ve esenliğin inandırıcı işaretleri olabiliriz" diye konuştu.
Vaazının sonunda, hastalığı nedeniyle 2008'den bu yana görevini icra edemeyen Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob Mutafyan için dua ettiğini belirten Papa Franciscus, Mutafyan'ı sevgiyle andığını dile getirdi.
Papa Franciscus, ayrıca Fener Rum Patriği Bartholomeos'u, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin'i, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yusuf Sağ'ı, Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan'ı ve Protestan cemaatlerin temsilcilerini içtenlikle selamladığını söyledi.
AYİNDE NELER OLDU?
Saat 16.00'da başlayan ayin 1 saat 20 dakika sürdü. Çeşitli dillerde ilahiler okunarak başlanan ayinde zaman zaman vatandaşlar da ilahilere eşlik etti.
Ayini, eski Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'un da takip ettiği görüldü. Ayini, birçok Türk basın mensubunun yanı sıra çok sayıda yabancı basın mensubu da takip etti.
Ayinin bitmesiyle birlikte kilisedeki vatandaşlar uzun süre "Papa Franciscus" diye tezahüratta bulundu.
Franciscus'un konuşmasının ardından şarap ve ekmek yeme kısmı olan komünyon hazırlığına geçildi ve ilahiler okundu, kilisede bulunanlara ekmek ve şarap ikram edildi.
Ayinin son bölümünde Afrika Hristiyanlarının söylediği ilahiler de büyük ilgi gördü.
Öte yandan, Papa Franciscus'un İtalyanca yaptığı konuşmanın Türkçesini ise İstanbul Katolik Episkoposu Monsenyör Louis Pelatre kilisedekilere okudu.
Ayinin sonunda Fener Rum Patriği Bartholomeos, Papa Franciscus'un yanına geldi ve sarıldı. Franciscus daha sonra takdis yaptı.
Ayin, Papa Franciscus'un yine alkışlar ve sevgi gösterisi eşliğinde kiliseden ayrılmasıyla son buldu.
Papa Franciscus, aracına bindikten sonra kilise önünde ve yolun karşı tarafında bekleyenlere el salladı.